
Și ecologic, pe deasupra! De ce să mai consumi fără rost, ca alții, tone de hârtie, cerneală, tuș de ștampilă, curent, plicuri, timbre, adeziv de pe limbă? Și timp. Separat, că ăsta nu-i la tonă, ci în condiții speciale. Motiv pentru care va fi consumat și de cei de la CPS a MAI, pentru a calcula ceva ce nu se aplică, după cum singuri recunosc.
Pun o intrebare , poate fi considerata naiva dar , in invalmasagul de documente , comunicate , opinii , etc. mi se pare fireasca. Oare , se vor actualiza toate pensiile cu rata inflatiei de -1,5% dupa data de 01.01.2018 si carui cuantum se va aplica ? Daca da , ce cuantum se va inregistra in dreptul fiecarui beneficiar ,cel actualizat cu rata inflatiei , cel rezultat la recalcularea din 2016 sau la stabilirea pensiei dupa 01.01.2016 , cel indexat in 2016 si 2017 , cel actualizat in baza Legii 152/2017 sau cuantumul avantajos ramas in plata dupa recalcularea din… Citește mai mult »
Deși nu are niciun sens în cazul unei rate negative a inflației, se pare că art.59 se respectă ad litteram, împotriva evidenței. Înainte de a fi aplicată această actualizare, pensiile trebuie aduse la nivelul datei de 31.12.2017, prin recalculările și actualizările anterioare, în urma cărora a fost stabilit, de fiecare dată, un cuantum în plată, cel mai mare, după caz (aceasta este și rațiunea pentru care comunicatul spune că procesul va începe după 30.06.2018; unui calculator nu-i ia mai mult de un minut ca să termine toate calculele). Actualizarea cu rata inflației vizează întotdeauna ultimul cuantum în plată (care poate… Citește mai mult »
Concluzia dvs.din finalul raspunsului o imbratisez ca fiind una logica. Ilogica mi se pare opinia unora care sustin ca se va inscrie in dreptul fiecarui pensionar cuantumul actualizat cu -1,5% , doar in plata se va mentine cuantumul nediminuat cu 1,5% urmand ca urmatoarea actualizare ,prin aplicarea indicelui de inflatie , sa se faca la cuantumul actualizat anterior prin diminuare. Cred ca incurcatura o produce asemuirea fortata dintre termenul de actualizare ( dupa DEX = a face sa devina actual – adica , in cazul nostru , pensiile din trecut sa devina actuale , sa corespunda cu cele din prezent… Citește mai mult »
Dacă nu suntem mai prăpăstioși de cât ar trebui să fim și analizăm „macroeconomic” :), vedem că prin actualizare (indexare, de fapt) nu se mărește pensia, ci i se indică nivelul real în raport cu nivelul prețurilor. Dar acest lucru se întâmplă numai în cazul inflației. A presupune că se va aplica același lucru și în cazul deflației, al creșterii economice, doar de dragul unei victimizări închipuite, mi se pare prea… forțat. Până la urmă, actualizarea cu rata inflației este o măsură de protecție, nu de asigurare a unei puteri de cumpărare exacte fiecărei pensii, adică nici să nu scadă,… Citește mai mult »
Simularea efectului succesiv a indicilor de inflatie negativi se face cu aceeasi formula prin care se calculeaza aplicarea succesiva a indicilor pozitivi , adica o formula de genul PB= PB0 *(1+i1%)*(1+i2%)*(1+i3%)*(1+i4%) si, daca i1=-1,5% , i2=-1,3%, i3=-1,2% si i4=-1,6% , atunci PB=PB0*0945 , deci o micsorare cu 5,5% a unui cuantum initial PB0 . Cred ca ce am exemplificat este situatia unei societati ideale in care preturile de consum tind catre zero , situata undeva in RAI.
Da, corect! În Rai, via Scăieni 🙂
Bună ziua. Va deranjez cu o rugăminte. Mi-ati calculat anul trecut pensia și a fost extraordinar de bine. De aceea vin cu rugămintea să-mi spuneți ce venituri sa va trimit aici sa calculați pensia unui coleg. Va mulțumesc anticipat. Am o onoarea sa va salut.
Bună seara,
Venituri:
– dacă nu are dosarul întocmit: salariile brute pe cele 6 luni, cu menționarea lunilor;
– dacă a semnat fișa de pensie: media actualizată a salariilor brute pe cele 6 luni;
Vechimea cumulată realizată sau vechimile efective și grupele de muncă aferente, nivelul OMM.
Numai bine!
Buna ziua! nascut 19/08/64,1,8 luni militar termen,din 1983 luna sept pana martie 1993 viata civila angajat,din 1993 pana in 2007ianuarie privat fara contributii si din ianuarie 2007 pana in prezent subofiter MI !salariu 3500-3900 ron!
va rog sa-mi spuneti cand,cum si cat as putea primi pensie. Multumesc!
Bună ziua,
Vă puteți pensiona la limită de vârstă în mai 2020, când veți avea îndeplinite condițiile de vechime minime: 25 ani efectivi în muncă, din care 15 ani în serviciu. Pentru 2020 e greu de estimat acceptabil cât va fi pensia, cea netă putând ajunge la 2600.