
Mult așteptatul raport „suplimentar” al Comisiei de muncă, pe proiectul de lege pentru aprobarea OUG 59/2017, s-a… fâsâit într-un raport de înlocuire, fără să modifice cu mai nimic raportul inițial în legătură cu pensiile militare.
1) Adică, au fost adăugate trei cuvinte la modificarea art. 59/Legea 223/2015, pe motiv de claritate a textului:
Art.59. – Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
2) Iar indexarea/actualizarea anuală se aplică și pensiei nete plafonate, soluția fiind, însă, incorectă:
Art.XI. – (2) În cazul persoanelor ale căror pensii de serviciu se stabilesc începând cu data de 15 septembrie 2017, actualizarea pensiei de serviciu se efectuează prin aplicarea ratei medii anuale a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică astfel:
a) la cuantumul brut al pensiei de serviciu în situaţia în care cuantumul net al acesteia, calculat potrivit art.IX alin.(2), este mai mic decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu;
b) atât la cuantumul brut, cât şi la cuantumul net cuvenit sau aflat în plată al pensiei de serviciu, în situaţia în care cuantumul net al acesteia, calculat la potrivit art.IX alin.(2), este egal cu media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu.
În rest, adică tot esențialul, rămâne cum s-a stabilit!
ri310_17
Dle Admin, cum interpretati sintagma „cuantumul net cuvenit sau aflat in plata ” ?
Este o diferenta sau reprezinta acelasi lucru..?
Există o diferență:
1) cuantumul net cuvenit este pensia netă calculată la data stabilirii dreptului de pensie, ca medie a soldelor/salariilor nete din baza de calcul;
2) cuantumul net aflat în plată este cuantumul net cuvenit actualizat (pozitiv), anual, cu rata inflației.
De exemplu: pensionat în 2018, pensia netă (plafonată) este 2500.
– 2018: 2500 cuantum net cuvenit;
– 2019: 2500 x 3% = 2575 cuantum net aflat în plată;
– 2020: 2575 x 2,5% = 2639 cuantum net aflat în plată;
ș.a.m.d.
Multumesc pentru precizari !
Bine ca au rezolvat favorabil cu rata inflatiei, dar foarte rau ca n-au introdus si SOSP la pensia neta pentru cei iesiti la pensie dupa 15.09.2017 !
Acest amendament conferă siguranța ca si cei care au pensia recalculata, pe noua lege, mai mică decât pensia menținută in plata vor beneficia de actualizarea cu indicele inflației! Păcat ca nu au acceptat sa amendeze OUG 59/2017 si in sensul actualizării pensiilor militare la majorarea soldelor de grad (care conform noii legi de salarizare cresc concomitent cu salariul minim pe economie), fapt care, in timp, din punct de vedere financiar este o forma de degradare a rezerviștilor. Sa fi uitat domnii colegi din conducerea instituțiilor militare si politicienii ca gradul militar este un drept al titularului si reprezintă recunoașterea in… Citește mai mult »
Părerea mea este că această siguranță exista și fără acest amendament, rolul lui fiind de a limita actualizarea numai la cuantumurile aflate în plată. Dacă legea nu face distincție, tot ce reprezintă cuantum al pensiei trebuie actualizat, fie cel recalculat în baza Legii 223/2015, dar mai mic decât cel păstrat în plată, fie cel calculat în baza Legii 263/2010, dar mai mic decât cel stabilit pe algoritmul Legii 223 și pus în plată, potrivit opțiunii de la art.122. Dezinteresul pentru rezolvarea unor aspecte cel puțin ciudate, precum excluderea din pensia netă a sporului pentru semnele onorifice, este evident, așa cum… Citește mai mult »
Sa trăiți,cu deosebit respect,daca am ieșit la pensie cu data de 01.12.2016,cu baza de calcul 3293,OMM 20 ani(vechime militară efectivă 23 ani si 8 luni),pensie neta actuala 3400,mai pot sa ma aștept la o creștere cu aceasta actualizare de 15% a soldei de funcție brute?
Bună seara,
Dacă sunteți militar din MAI, pensia netă poate crește cu aproximativ 75 lei.
Sunt de la Servicii,nu de la MAI,cei de la CPS mi-au spus sa asteptam sa vedem ce se va intimpla in lunile viitoare ca lor nu le-a venit nici un algoritm de calcul!Misto raspuns,mai ales ca de acum nu mai „pupam”crestere reala la pensii ,în sensul ca ne va scadea în permanenta puterea de cumparare.
va salut,
va rog sa ma lamuriti cu ce ar trebui sa inteleg din sintagma: „Cererile de pensionare înregistrate şi nesoluţionate până la data de 15 septembrie 2017 se soluţionează conform normelor legale existente la data înregistrării cererii.” daca trimiteam cererea in data de 10.09.2017 si ma pensionam incepand cu 01.10.2017 nu ma mai afecta limitarea impusa de oug 59 ?
Bună seara, „înregistrarea cererii” înseamnă înregistrarea la casa de pensii, iar acest lucru presupune că la data de 15 septembrie dosarul trebuia să fie complet și primit de casă, cu baza de calcul întocmită potrivit legislației în vigoare până la această dată. Iar pentru ca dosarul să fi fost la casa de pensii, solicitantul trebuia să fie deja trecut în rezervă. Așadar, situația exemplificată de dvs. nu ar fi fost posibilă.
OuG 59/2017 n-a prins discutarea in Sedinta de azi a CD. ..poate saptamana viitoare sau mai degraba dupa 1 octombrie !
In schimb a fost adoptat proiectul de lege Pl x nr.159/2018 care aproba OuG nr.103/2017 privind Abrogarea articolelor privind pensiile militare din Legea nr.263/2010, si care va ajunge curand la Promulgare.
Poate le mai luminează Dumnezeu mințile….
Stimați militari activi sau pensionați: Azi, 20.06.2018 pe ordinea de zi a camerei deputaților la pozitia 42 se află proiectul de lege pt aprobarea OUG 59/2017…ceea ce ar legifera reducerea cu 30% a drepturilor de pensii !!! O serie de drepturi legal obținute vor fi eliminate de facto: anii peste vechimea în serviciu minimă necesară; contribuția individuală suplimentară la pensie, semnul onorific în Serviciul Patriei pt 15, 20 si 25 ani de activitate. Noi nu avem decât să asistăm la ce se întâmplă….
OuG.59/2017 este in continuare pe ordinea de zi in sedinta din 25 sau 27 iunie ale CD, la poz.22
Deoarece luni incepand cu orele 16.00, este in dezbatere o motiune simpla nu cred ca mai este timp pentru discutarea unor proiecte de legi. Slabe sperante si pentru ultima sedinta de plen din 27 iunie , deoarece vine VACANTA PARLAMENTARA …de 3 luni..!
Se pare ca OuG.nr.59/2017, in sedinta de astazi , plenul CD a decis Retrimiterea la Comisia pentru Munca pentru inca 2 saptamani..! Asa ca mai discutam la toamna !
Spuneti-mi va rog daca salariul de excelenţă, face parte din solda de functie.
Potrivit Legii 153/2017, pentru lucrări de excepție se acordă o majorare a soldei de funcție; în consecință, este inclusă. Am văzut, însă, și baze de calcul ale pensiilor în care apare separat.
Se mareste virsta de pensionare la cadrele militare cu statut special
Vârsta de pensionare se poate schimba prin legea pensiilor, or nu există așa ceva. Prin modificările la Statut se mărește vârsta până la care cadrele militare pot fi menținute în activitate, care nu este același lucru.