Rămâne cum am stabilit!

Mult așteptatul raport „suplimentar” al Comisiei de muncă, pe proiectul de lege pentru aprobarea OUG 59/2017, s-a… fâsâit într-un raport de înlocuire, fără să modifice cu mai nimic raportul inițial în legătură cu pensiile militare.

1) Adică, au fost adăugate trei cuvinte la modificarea art. 59/Legea 223/2015, pe motiv de claritate a textului:

Art.59. – Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

2) Iar indexarea/actualizarea anuală se aplică și pensiei nete plafonate, soluția fiind, însă, incorectă:

Art.XI. – (2) În cazul persoanelor ale căror pensii de serviciu se stabilesc începând cu data de 15 septembrie 2017, actualizarea pensiei de serviciu se efectuează prin aplicarea ratei medii anuale a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică astfel:
a) la cuantumul brut al pensiei de serviciu în situaţia în care cuantumul net al acesteia, calculat potrivit art.IX alin.(2), este mai mic decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu;
b) atât la cuantumul brut, cât şi la cuantumul net cuvenit sau aflat în plată al pensiei de serviciu, în situaţia în care cuantumul net al acesteia, calculat la potrivit art.IX alin.(2), este egal cu media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu.

În rest, adică tot esențialul, rămâne cum s-a stabilit!

ri310_17
Titi
Vizitator
Titi

Dle Admin, cum interpretati sintagma „cuantumul net cuvenit sau aflat in plata ” ?
Este o diferenta sau reprezinta acelasi lucru..?

Iulius
Abonat
Iulius

Acest amendament conferă siguranța ca si cei care au pensia recalculata, pe noua lege, mai mică decât pensia menținută in plata vor beneficia de actualizarea cu indicele inflației! Păcat ca nu au acceptat sa amendeze OUG 59/2017 si in sensul actualizării pensiilor militare la majorarea soldelor de grad (care conform noii legi de salarizare cresc concomitent cu salariul minim pe economie), fapt care, in timp, din punct de vedere financiar este o forma de degradare a rezerviștilor. Sa fi uitat domnii colegi din conducerea instituțiilor militare si politicienii ca gradul militar este un drept al titularului si reprezintă recunoașterea in… Citește mai mult »

Neculai
Vizitator
Neculai

Sa trăiți,cu deosebit respect,daca am ieșit la pensie cu data de 01.12.2016,cu baza de calcul 3293,OMM 20 ani(vechime militară efectivă 23 ani si 8 luni),pensie neta actuala 3400,mai pot sa ma aștept la o creștere cu aceasta actualizare de 15% a soldei de funcție brute?

Dan D.
Abonat
Dan D.

va salut,
va rog sa ma lamuriti cu ce ar trebui sa inteleg din sintagma: „Cererile de pensionare înregistrate şi nesoluţionate până la data de 15 septembrie 2017 se soluţionează conform normelor legale existente la data înregistrării cererii.” daca trimiteam cererea in data de 10.09.2017 si ma pensionam incepand cu 01.10.2017 nu ma mai afecta limitarea impusa de oug 59 ?

Ciprian
Vizitator
Ciprian

Stimați militari activi sau pensionați: Azi, 20.06.2018 pe ordinea de zi a camerei deputaților la pozitia 42 se află proiectul de lege pt aprobarea OUG 59/2017…ceea ce ar legifera reducerea cu 30% a drepturilor de pensii !!! O serie de drepturi legal obținute vor fi eliminate de facto: anii peste vechimea în serviciu minimă necesară; contribuția individuală suplimentară la pensie, semnul onorific în Serviciul Patriei pt 15, 20 si 25 ani de activitate. Noi nu avem decât să asistăm la ce se întâmplă….

Titi
Vizitator
Titi

OuG.59/2017 este in continuare pe ordinea de zi in sedinta din 25 sau 27 iunie ale CD, la poz.22
Deoarece luni incepand cu orele 16.00, este in dezbatere o motiune simpla nu cred ca mai este timp pentru discutarea unor proiecte de legi. Slabe sperante si pentru ultima sedinta de plen din 27 iunie , deoarece vine VACANTA PARLAMENTARA …de 3 luni..!

Titi
Vizitator
Titi

Se pare ca OuG.nr.59/2017, in sedinta de astazi , plenul CD a decis Retrimiterea la Comisia pentru Munca pentru inca 2 saptamani..! Asa ca mai discutam la toamna !

Neculai
Vizitator
Neculai

Spuneti-mi va rog daca salariul de excelenţă, face parte din solda de functie.

Gherasa radu
Vizitator
Gherasa radu

Se mareste virsta de pensionare la cadrele militare cu statut special