Nota de subsol care bate legea


Castana din focul (ne)actualizării bazei de calcul pentru stabilirea dreptului de pensie, cu majorările prevăzute de Legile 152 și 153/2017, se mistuie pe zi ce trece. Chiar dacă art. 28 (1) al Legii 223/2015 este clar și fără limitări – „Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie..”. -, unele instituții, responsabile cu actualizarea bazei de calcul, nevrând să se ardă nici la mână, nici la buzunar, caută definiția actualizării în exemple… depășite. Așa a ajuns ca sintagma „actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie” să însemne „actualizate la data intrării în vigoare a Legii 223/2015”.  Motiv pentru care, ultima lege care se aplică pe linie de actualizare a elementelor salariale pe toate cele 6 luni din baza de calcul, în urma majorărilor salariale, este Legea 293/2015. „De vină” ar fi nota nr.4 de la punctul 7 al anexei 4 din Metodologia de întocmire a dosarului de pensionare, aprobată prin Ordinul comun M24/30/8147/2016, care, stabilind modul de completare a Cuantumurilor ACTUALIZATE, majorate ale diferitelor elemente salariale, precizează:

4) Se înscrie cuantumul total actualizat al elementelor salariale menționate, majorat conform prevederilor legale care reglementează salarizarea [..], la data intrării în vigoare a Legii 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, respectiv prin aplicarea majorărilor salariale stabilite de Legea 293/2015 [..].

În interpretarea de mai sus, nicio majorare salarială ulterioară intrării în vigoare a Legii 223/2015, adică 01.01.2016, nu mai presupune actualizare la data deschiderii dreptului de pensie. Adică: nu e trecută în notă Legea 152, nu actualizăm! Și paradoxul legii ar fi ridicol: data deschiderii dreptului de pensie să coincidă cu data intrării în vigoare al Legii 223…


loading...
Despre:
UCIN
Abonat
UCIN

De cand un ordin comun are putere de Lege?
Daca este ordin comun de ce MAN si SRI au actualizat baza de calcul si MAI nu?

loading...