Know-how „pensionăresc”

Dacă din pură curiozitate aruncăm o privire la „colegii” americani, găsim printre altele și lucruri interesante. De exemplu, cum își calculează ei pensiile. Nu că am vrea să ne compărăm cu ei, nici în ce privește „mărimea”, nici în ce privește „micimea”. Dar nu poți trece cu vederea anumite chestiuni de principiu, de simplitate, de interes…și pentru unii, si pentru alții. 

retireeMilitarii americani sunt supuși, în principal, planului  „Pensionare după 20 de ani”, potrivit căruia activii sau rezerviștii aflați în așa-zisa „rezervă calificată” pot deveni pensionari militari dacă au realizat o vechime de minim 20 ani. Activii primesc pensia imediat după ieșirea la pensie, pe când rezerviștii trebuie să aștepte până la împlinirea vârstei de 60 ani, chiar dacă au atins vechimea de 20 ani de serviciu. Această categorie este cunoscută ca „zona gri a pensionarilor”. După 2008, limita de 60 ani poate fi redusă cu câte 3 luni pentru fiecare 3 luni de activitate în starea de mobilizare, dar fără să scadă sub 50 ani.

Pensia crește anual cu un indice al costului vieții.

Există 3 formule de calcul al pensiei, în funcție de data intrării în serviciu sau de data pensionării:

1. Pentru cei care au devenit activi înainte de 8 septembrie 1980:

  • Pensia se calculează în baza gradului militar și a vechimii în serviciu, cuantumul acesteia fiind 50% din salariul de bază pentru o vechime de 20 ani;
  • Pentru fiecare an în serviciu peste nivelul minim de 20, pensia crește cu 2,5% din baza de calcul (astfel ajunge la 100% după 40 ani vechime).

2. Pentru cei care au devenit activi după 8 septembrie 1980, dar înainte de 1 august 1986:

  • Pensia se calculează pe baza mediei salariului de bază din cei mai buni 3 ani ai serviciului, aceștia fiind, de obicei, ultimii 3; media se înmulțește cu 2,5% pentru fiecare an de serviciu, așa încât, pentru 20 de ani vechime se primește o pensie egală cu 50% din baza de calcul.

3. Pentru cei care au devenit activi după 1 august 1986 pot alege sistemul cu cei mai buni 3 ani sau pot opta pentru un plan (Redux) ce oferă un bonus pentru rămânerea în rândul activilor:

  • La realizarea vechimii de 14 ani și 6 luni, militarul, în schimbul angajamentului de a rămâne activ până la 20 ani vechime, primește un bonus de 30.000 USD, fie toată suma odată, fie în tranșe anuale, începând cu împlinirea a 15 ani de serviciu;
  • Acest plan presupune că după cei 20 ani de serviciu, cuantumul pensiei va fi numai de 40% din media salariilor de bază, calculată pentru cei mai buni 3 ani ai carierei;
  • Formula oficială de calcul este cea obișnuită, adică înmulțirea fiecărui an de serviciu cu 2,5% , dar scăzându-se câte 1 procent pentru fiecare an până se atinge limita de 30. Peste 30 ani, se revine la înmulțirea cu 2,5%.

Sistemul cu limita minimă de 20 ani vechime a fost votat anul trecut, în noiembrie, după dezbateri încinse (și la ei!) și, după cum se afirmă, determină o scădere a pensiilor și excluderea de la acest drept a celor care s-au retras mai devreme de 20 ani. Oficial, sistemul intră în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Notă: Salariul de bază se calculează în funcție de grad și vechime, o treaptă de vechime fiind de 2 ani. În 2012  limitele salariului de bază erau între 1.500 USD și 15.000 USD (aproximativ). Militarii mai beneficiază de un salariu pentru instrucție, de diferite alocații sau rente, pentru familie, alimente, echipament, locuință, cartiruire ș.a.

(Sursa http://www.militarytimes.com)