Gaudeamus prematur!?

„Salutam”, în ianuarie, într-un articol, inițiativa dinspre ministrul apărării pentru amendarea OUG 114/2018, în privința actualizării pensiilor militare cu soldele de grad ale militarilor în activitate, ori câte ori acestea se măresc. Desigur, pentru un om de cuvânt, promisiunea e promisiune, iar în avizul dat de Comisia de apărare a Camerei Deputaților pe proiectul de lege pentru aprobarea respectivei ordonanțe se regăsește următorul amendament, menit să modifice Legea 223/2015:

După articolul 59 se introduce un nou articol, articolul 59^1, cu următorul cuprins:
„ Art. 59^1. Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, potrivit bazei de calcul al pensiei prevăzute la art. 28, în procentele stabilite la art.29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.”

Motivarea fiind:

Potrivit legii-cadru de salarizare solda de grad/ salariul gradului profesional se actualizează, prin hotarâre a Guvernului, proporțional cu evoluția salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Actualizarea propusă nu presupune un nou proces de recalculare a pensiilor militare aflate în plată, aceasta putând fi facută automat prin utilizarea aplicației informatice.

Logica ne spune că această actualizare presupune înlocuirea, în procedura de calcul al pensiei, a soldei de grad aflată în plată cu solda de grad corespunzătoare militarului activ, majorată prin HG. Astfel, pentru pensia stabilită până în anul 2017, inclusiv, solda de grad aflată în plată reprezintă suma rezultată din:

  • produsul dintre coeficientul gradului (la nivelul 2009) și VRS (197,3387);
  • majorarea de 10%, potrivit Legii 293/2015;
  • majorarea de 6,547% (compensarea contribuției la buget), potrivit Legii 285/2010, art.5.

Pentru pensia stabilită începând cu 2018, la solda de grad de mai sus se adaugă:

  • majorarea de 25% de la 1 ianuarie 2018, potrivit Legii 153/2017.

Avem, prin urmare, la momentul de față, pentru același grad!, două solde de grad aflate în plată: una, în pensiile stabilite până în 2017, și alta, în pensiile stabilite începând cu 2018.  Problema este că cea dintâi este mai mică decât solda stabilită pentru 2019 prin Hotărâre de Guvern, iar a doua, sensibil mai mare:

solde grad

În mod normal, acest lucru înseamnă că o eventuală actualizare a pensiilor militare, în 2019, va determina:

  • creșterea pensiilor stabilite până în anul 2017, inclusiv;
  • scăderea și/sau menținerea în plată a pensiilor stabilite începând cu 2018.

Vor pune casele de pensii sectoriale așa ceva în practică? Puțin probabil! Dincolo de faptul că, trebuie să recunoaștem, cei discriminați de OUG 59/2017 vor deveni „mai” discriminați, nivelul soldei de grad stabilit pentru 2019, reprezintă altă „filosofie” salarială și fiscală. Prin includerea în întregime a contribuțiilor, este comparabilă cu solda din 2018 -care a fost majorată cu 25% -, dar ne-comparabilă cu solda dinainte de 2018.

În consecință, până proiectul de lege va fi aprobat, casele de pensii să grăbească în a cere lămuriri de la DF-uri  despre cum actualizarea va fi „ facută automat prin utilizarea aplicației informatice”.   Nu de alta, dar, după cum ne-am obișnuit, și în 2021 vom aștepta actualizarea din 2019. Măcar să fie diferită de cea din 2017!

 

VMarian
Vizitator
VMarian

Buna dimineata. In cazul când aceasta modificare a legii va fi aprobata – cum credeti ca va fi aplicata. Ma refer la luarea in calcul a majorarii soldei de grad si pentru celelalte elemente ale soldei care stau la baza stabilirii pensiei. Sau poate se va gasii o solutie/inginerie ca in cazul majorarii soldei de functie cu 15%.

VD
Abonat
VD

Interesant… Dupa ce m-au jupuit de 38% se poate si mai rau… HA HA HA… Voi fi acolo! Cu gluga sau fara gluga. Dupa cum vrea „clientul”… Lista este facuta, dar este loc destul… Acum ma „odihnesc/traiesc”…

cristyana
Vizitator
cristyana

Atatea artificii/ inginerii financiare menite sa ne incurce/ bage in ceata pe noi, pensionarii sau viitorii pensionari, dar ma tem ca se incurca ei insisi in propriile lor capcane financiare. Ei fac promisiuni doar, ca bani nu prea mai au de unde sa ne mai dea. Situatia financiara e gri spre negru… ieri seful ne-a anuntat oficial ca pt pensionarile pe caz de boala e nevoie si de un aviz de la RU, pe langa „apt limitat/inapt” de la comisia medicala. Iar mie personal, care indeplinesc conditiile pt limita de varsta (cu reducerile aferente grupelor de munca) la anul, mi-a… Citește mai mult »

Iulius
Abonat
Iulius

Personal nu cred ca proiectul Legii de aprobare cu modificări a OUG 114/2018 va mai fi supus votului plenului Camerei Deputaților, speranțele noastre fiind deșarte!
Spun asta pentru ca, pe de o parte, cei din mediul bancar și economic, care au făcut presiuni pentru modificarea OUG 114/2018 au obținut satisfacție prin noua OUG care a modificat OUG114/2018, iar pe de alta parte, in Comisia pentru administrație publica a Camerei Deputaților au fost formulate amendamente ca contravin politicii Guvernului, exprimata prin adoptarea OUG 114/2018.
In concluzie, ne îmbătam cu apa rece!