Fericiți cei care-și dau demisia la timp

Iertată-mi fie parafraza din titlu, cam deplasată, recunosc. Și mai recunosc, că atunci când crezi că le-ai aflat pe toate, te poți trezi cu surprize. Citesc ieri, pe decizia unui pensionat în condițiile art. 19 /L.223, un procent de calcul al pensiei cu zecimale, deși, după părerea mea, nu-și avea explicație. upsConcret, pentru o vechime cumulată de 21 ani, procentul calculat este de 54,6. După „șablonul„ meu, trebuia să fie 61! Adică 65 + (21-25)…

Recitesc art.19: „Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.”. Totul în regulă!

Recitesc art. 29, care are și un alin. (3), băgat pe șest în lege de OUG 57, cu scopul evident de a-i faulta grosolan pe cei în cauză: „Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 şi 26 se determină proporţional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, în raport cu vechimea prevăzută la alin. (2). [25 ani, n.a.]”. Și m-am luminat! Adică dacă scrie „proporțional”, chiar se face proporție. Și nu se mai calculează „normal” (65 +21-25 =61), ci, desigur,… „proporțional și în raport…”:

65 x 21/25 =54,6

Cam discriminatoriu, zic eu, să razi în plus 6,4%, așa, scurt. În schimb, nu găsesc scris nicăieri că se aplică alt tratament celor care, tot potrivit art.19 și 29, au o vechime cumulată de peste 25 ani! Să presupunem că cineva își dă demisia sau este trecut în rezervă înainte de împlinirea vârstei standard și, deși are o vechime cumulată de  32 de ani, nu poate beneficia de pensie de serviciu cf. art. 16. Ei bine, când va împlini vârsta standard și va solicita pensie militară, procentul pensiei va fi (calculat aici numai pentru vechime):

65 x 32/25 = 83,2  față de

65 +(32-25) =72

al unui pensionat „normal”. Dacă, într-adevăr, lucrurile stau așa, nu e bine, domnu’… ce grad oi avea! Că n-ai fost în stare să prevezi că îi faultezi numai pe cei cu sub 25 ani vechime cumulată, iar celor cu peste 25 le dai dublu, triplu, îi îmbogățești din.. pix și devalizezi și bugetul de pensii… Iertată-mi fie și ironia.

 

mos alecu
Vizitator
mos alecu

La : „În schimb, nu găsesc scris nicăieri că se aplică alt tratament celor care, tot potrivit art.19 și 29, au o vechime cumulată de peste 25 ani! ” . Art.29 , modificat , spune : „(3) Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 și 26 se determină proporțional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, în raport cu vechimea prevăzută la alin. (2).” Iar „vechimea prevazuta la alin.(2)” este numai cea de „pina la 25 de ani” … Ca urmare … proportionalitatea se aplica NUMAI pentru… Citește mai mult »