Curtea are o reținere

Un repetabil copy/paste ar putea să prefigureze o poziție rigidă a Curții Constituționale asupra sesizărilor privind neconstituționalitatea OUG-urilor tăietoare de pensii militare.  Cel puțin până acum, cam în toate deciziile, Curtea are o singură, dar sigură, „reținere”:

Curtea reține că, potrivit prevederilor art.47 alin.(2) din Constituție, „Cetățenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistență medicală în unitățile sanitare de stat, la ajutor de șomaj și la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. […]”. Aceste prevederi au fost interpretate în jurisprudența Curții Constituționale în sensul că acordă în exclusivitate legiuitorului „atribuția de a stabili condițiile și criteriile de acordare a acestor drepturi, inclusiv modalitățile de calcul al cuantumului lor […].  Acesta, în considerarea unor schimbări intervenite în posibilitățile de acordare și dimensionare a drepturilor de asigurări sociale, poate modifica, ori de câte ori consideră că este necesar, criteriile de calcul al cuantumului acestor drepturi, dar cu efecte numai pentru viitor.”  

După care, vine și respingerea oricărei sesizări care critică măsurile ce determină diminuarea cuantumului pensiei.

Așadar, dacă legiuitorul poate modifica oricând consideră necesar modalitatea și criteriile de calcul, precum și cuantumul pensiei, care mai pot fi așteptările, în special privind OUG 59/2017?

În 22 august, Curtea Constituțională a publicat două decizii legate de art.40 din OUG 57/2015, 349 și 350 din 22.05.2018. În prima se respinge, ca neîntemeiată, o sesizare privind excluderea primelor și premiilor din baza de calcul a pensiei (art.28 lit.e din Legea 223/2015, art. 40 pct.4 din OUG 57/2017), iar în a doua, una referitoare la excluderea a plăților compensatorii și ajutoarelor la trecerea în rezervă.

Ifrim
Vizitator
Ifrim

Hai ca-si face de cap Curtea, dar PSD o sa dea de dracul cu rezervistii in viitoarele campanii electorale! Adica, le dam votul si dupa aia ne schilodesc la pensiile militare? Dar nu se gandesc la faptul ca sute de mii de voturi, poate milioane, deja le-au pierdut prin aceste crime? Vin alegerile la europarlamentare, prezidentiale, locale, parlamentare, asa ca tot ei vor pierde si nu vor mai pupa in veci voturi si guvernarea! Adio, PSD!

Radu C.
Vizitator
Radu C.

Foarte corectă observația dvs.,din păcate asta e realitatea,nu ne rămâne decât să procedăm că atare…la urne ! Sănătate și numai bine !

marine
Abonat
marine

În cazul OUG 59/2017, cred eu, mai putem totuși spera că se va modifica cândva/cumva (știm bine că interesele politice sunt la fel de enigmatice precum cărările Domnului!). Referitor la plățile compensatorii și ajutoarele la trecerea în rezervă, e clar: li s-a pus cruce pe veșnicie. Îmi pare imposibilă, în acest moment, o nouă luptă al cărei final să ajungă iar la mila CCR. Vă mai amintiți efervescența care a cuprins lumea pensionarilor militari acum 1 an și ceva, când se vehicula ”știrea” că nu știu ce avocat a câștigat nu știu ce procese? Ce gust amar trebuie să aibă… Citește mai mult »

nede
Abonat
nede

Să trăiți.Cu cât timp înainte de data trecerii în rezervă trebuie depus raportul?Este o perioadă maximă?De exemplu pt. 01.01.2019 se poate depune în octombrie 2018? Mulțumesc.