Cui i se mărește inclusiv?

inclusivDe câteva ore încoace, inclusiv ziua de ieri, toată lumea, inclusiv pensionarii activi, se tot întreabă cui îi va crește solda de funcție, inclusiv salariul de bază, potrivit inclusiv amendamentului din proaspăt-adoptata, inclusiv de Cameră, lege de aprobare a OUG 99/2016, ce va fi promulgată, inclusiv de președinte.

Răspunsul e foarte simplu: cine pricepe, inclusiv în profunzime, expresia de mai jos, va desluși inclusiv amendamentul, expresia fiind absolut identică, ca și construcție, cu cea din ordonanță, raportată la adverbul buclucaș: „cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa”.

„Bărbații, inclusiv femeile din București și sectoarele acestuia.”

Posibile înțelesuri:

  • bărbații din toată țara și femeile din București, acestea din urmă fiind bărbați;
  • bărbații și femeile din București, caz în care femeile sunt tot o categorie de bărbați;
  • poți să fii locuitor al Bucureștiului, dar nu și al vreunui sector al acestuia.

—————————————————————————————————————-

Inclusiv nu este un simplu înlocuitor/sinonim al lui și, pentru că are un înțeles bine determinat, făcând referire la un element aparținând unei serii de elemente menționate anterior.

Corect: „Angajații MApN, inclusiv personalul civil” – corect pentru că personalul civil aparține grupului de angajați ai MApN;

Incorect: „Cadrele militare, inclusiv personalul civil din MApN” – incorect pentru că personalul civil nu face parte din categoria cadrelor militare.

Corect: „Toată luna mai, inclusiv sâmbetele și duminicile” – corect, înțelegând sâmbetele și duminicile din luna mai.

Incorect:Toată luna mai, inclusiv întâi iunie” – incorect pentru că ziua de întâi iunie nu aparține lunii mai.

Pentru o mai bună înțelegere a diferențelor dintre inclusiv și și, recomand, spre aducere aminte, restudierea teoriei mulțimilor și a operațiilor aferente 🙂

——————————————————————————————————————-

P.SOBSERVAȚIE (la… agitație): Ar fi bine de văzut că amendamentul din legea pentru aprobarea OUG 99/2016 privind majorarea cu 15% a soldelor de funcție/salariilor de bază nu-i exceptează pe cei care au primit compensația pentru solda de merit, ci pe alții. Este  utilă, de asemenea, și citirea cu atenție a OUG 20/2016.

Actualizare: Ținând cont de intenția legiuitorului, exprimată… oral la televizor, asupra destinatarilor acestui text, îi (le) sugerez cum trebuia să scrie românește:

„cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, precum și personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi din instituţiile aflate în subordinea sa”.

 

Eugen Barbat
Vizitator
Eugen Barbat

Salut !

micutzul
Vizitator
micutzul

Stiti ce nu inteleg eu ? De ce ministerul apararii nu comunica cu noi cei din rezerva si sa explice clar acolo unde avem nelamuriri. Fiindca sunt sigur ca in unitati anung toate lamuririle cu privire la activi. Pensionarii sunt supusi permanent stresului cu modificari de legi din ce in ce mai ambigue. Pacat ca nu avem respect din partea activor sau doar se prefac. Mai ales ca apar documente oficiale care demonstreaza clar cine se opune cresterii pensiilor pana in 2022.

Iulius
Abonat
Iulius

Am onoarea sa va salut!
In ipoteza ca aceasta lege de majorare a soldelor de funcție brute cu 15% va fi promulgată in cursul lunii curente, care ar fi termenul pentru majorarea pensiilor militare de stat?
Opinia mea este ca in conformitate cu prevederile Legii pensiilor militare, majorarea pensiilor se impune a fi făcută simultan cu majorarea soldelor cadrelor militare in activitate.
Mulțumesc anticipat pentru punctul dumneavoastră de vedere referitor la întrebarea mea!

adrian
Vizitator
adrian

ce sanse avem ca pensionarii, daca dam statul in judecata ptr taierile de 25%,
de la aceste taierii, am ramas cu probleme ,
ptr recuperarea prejudiciului si daune morale

adrian
Vizitator
adrian

conform oug nr 2 / 2017, se acorda compenstiile cf vechimii la pensionare.??????

Iulius
Abonat
Iulius

După cum se exprima doamna ministru in exercitiu, Olguța Vasilescu, doar cadrele militare din MApN vor beneficia de majorarea soldelor de funcție cu 15%:(((

Barabas
Abonat
Barabas

Se pare ca logica limbii romane, in ciuda sinistrei exprimari din textul legii (ati avut dreptate… inclusiv de data asta) a castigat in fata desteptilor care tipau in spatiul public, inclusiv pe unele bloguri, ca este vorba numai despre MApN, dar si – culmea – in fata initiatorilor… care nu prea stiu pe ce lume traiesc, uitand la un moment dat ca exista cadre militare… inclusiv la MAI. http://obiectivbr.ro/content/cresc-salariile-militarilor-br%C4%83ileni-din-mai-%C5%9Fi-mapn-poli%C5%A3i%C5%9Ftii-pu%C5%9Fi-pe-tu%C5%9F%C4%83 https://sindicateuropol.ro/militarilor-din-mai-le-cresc-salariile-cu-15/ P.S. Se poate observa eroarea de tehnoredactare de pe primul site: “În acest context, având în vedere faptul că Legea nr. 152/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial al României,… Citește mai mult »

Barabas
Abonat
Barabas

Ramane acum de vazut cum va fi abordata problema acestei majorari in privinta pensionarilor, de catre cele doua case sectoriale. Dintre care, ca de obicei, doar una s-a exprimat cat de cat… spunand ca se va intampla, candva, dar nu se stie exact CAND si mai ales nu se stie deloc CUM. Admin, credeti ca este posibila situatia aberanta in care aceasta abordare sa fie diferita la cele doua institutii? Ceva norme comune de aplicare… sunt oare pe biroul cuiva? Avand in vedere zbaterea guvernantilor pentru a umbla cu sabia dreptatii proletare la sistemul/sistemele de pensii (desi vad ca exista… Citește mai mult »