Cui i se mărește inclusiv?

inclusivDe câteva ore încoace, inclusiv ziua de ieri, toată lumea, inclusiv pensionarii activi, se tot întreabă cui îi va crește solda de funcție, inclusiv salariul de bază, potrivit inclusiv amendamentului din proaspăt-adoptata, inclusiv de Cameră, lege de aprobare a OUG 99/2016, ce va fi promulgată, inclusiv de președinte.

Răspunsul e foarte simplu: cine pricepe, inclusiv în profunzime, expresia de mai jos, va desluși inclusiv amendamentul, expresia fiind absolut identică, ca și construcție, cu cea din ordonanță, raportată la adverbul buclucaș: „cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa”.

„Bărbații, inclusiv femeile din București și sectoarele acestuia.”

Posibile înțelesuri:

  • bărbații din toată țara și femeile din București, acestea din urmă fiind bărbați;
  • bărbații și femeile din București, caz în care femeile sunt tot o categorie de bărbați;
  • poți să fii locuitor al Bucureștiului, dar nu și al vreunui sector al acestuia.

—————————————————————————————————————-

Inclusiv nu este un simplu înlocuitor/sinonim al lui și, pentru că are un înțeles bine determinat, făcând referire la un element aparținând unei serii de elemente menționate anterior.

Corect: „Angajații MApN, inclusiv personalul civil” – corect pentru că personalul civil aparține grupului de angajați ai MApN;

Incorect: „Cadrele militare, inclusiv personalul civil din MApN” – incorect pentru că personalul civil nu face parte din categoria cadrelor militare.

Corect: „Toată luna mai, inclusiv sâmbetele și duminicile” – corect, înțelegând sâmbetele și duminicile din luna mai.

Incorect:Toată luna mai, inclusiv întâi iunie” – incorect pentru că ziua de întâi iunie nu aparține lunii mai.

Pentru o mai bună înțelegere a diferențelor dintre inclusiv și și, recomand, spre aducere aminte, restudierea teoriei mulțimilor și a operațiilor aferente 🙂

——————————————————————————————————————-

P.SOBSERVAȚIE (la… agitație): Ar fi bine de văzut că amendamentul din legea pentru aprobarea OUG 99/2016 privind majorarea cu 15% a soldelor de funcție/salariilor de bază nu-i exceptează pe cei care au primit compensația pentru solda de merit, ci pe alții. Este  utilă, de asemenea, și citirea cu atenție a OUG 20/2016.

Actualizare: Ținând cont de intenția legiuitorului, exprimată… oral la televizor, asupra destinatarilor acestui text, îi (le) sugerez cum trebuia să scrie românește:

„cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, precum și personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi din instituţiile aflate în subordinea sa”.

 

Eugen Barbat
Vizitator
Eugen Barbat

Salut !

micutzul
Vizitator
micutzul

Stiti ce nu inteleg eu ? De ce ministerul apararii nu comunica cu noi cei din rezerva si sa explice clar acolo unde avem nelamuriri. Fiindca sunt sigur ca in unitati anung toate lamuririle cu privire la activi. Pensionarii sunt supusi permanent stresului cu modificari de legi din ce in ce mai ambigue. Pacat ca nu avem respect din partea activor sau doar se prefac. Mai ales ca apar documente oficiale care demonstreaza clar cine se opune cresterii pensiilor pana in 2022.

Admin
Vizitator
Admin

Când nu vrei să-ți bați capul și cu acte de binefacere, măcar pentru cei față de care ar trebui să ai un dram de recunoștință, le dai peste ochi cu… secretul de serviciu. Iar dacă ar fi vorba numai de comoditate, nu-i chiar așa rău, dar când constați că e și rea-voință, e dramatic. Respect la relativul 102% nu mai există 🙂

Iulius
Abonat
Iulius

Am onoarea sa va salut!
In ipoteza ca aceasta lege de majorare a soldelor de funcție brute cu 15% va fi promulgată in cursul lunii curente, care ar fi termenul pentru majorarea pensiilor militare de stat?
Opinia mea este ca in conformitate cu prevederile Legii pensiilor militare, majorarea pensiilor se impune a fi făcută simultan cu majorarea soldelor cadrelor militare in activitate.
Mulțumesc anticipat pentru punctul dumneavoastră de vedere referitor la întrebarea mea!

Admin
Vizitator
Admin

Bună dimineața, Procedura stabilită prin Ordinul M.25/31/999 din 2016 prevede că actualizarea se face de către casele de pensii, de regulă, din oficiu, fără emiterea de decizii noi, dar nu este prevăzut și un termen. Normal ar fi să se aplice imediat după intrarea în vigoare a legii salarizării, mai ales că, din punct de vedere tehnic este foarte ușor, ca și în cazul aplicării indexării anuale. Și dacă vorbim de indexare… În cazul măririi cu 15% a soldei de funcție în 2017, se va pune problema comparării efectului mai avantajos asupra pensiei produs de indexarea de 5,25% (a întregii… Citește mai mult »

Eugen Barbat
Vizitator
Eugen Barbat

Cred câ aveti dreptate . Cu respect !

Iulius
Abonat
Iulius

Multumesc pentru raspuns! Referitor la problema comparării efectului mai avantajos asupra pensiei produs de indexarea de 5,25%, respectiv de posibila indexare cu 15% a soldei functie de baza avuta in vedere la data pensionarii, personal consider ca ultima majorare trebuie facuta fara a avea in vedere acea indexare. Gandesc asa din perspectiva faptului ca indexarea a avut in vedere elementele (50% din cresterea reala a salariului mediu brut pe tara si rata inflatie) aferente anului anterior. De asemenea, nu cred ca in cazul unui cadru militar care in prezent este activ si se va pensiona ulterior datei de aprobare a… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Referința e anul când se aplică indexarea, nu anul-bază de calcul al indexării: „(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1), se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.”. Problema e că pentru unii poate fi mai favorabilă indexarea decât mărirea și mă îndoiesc că aplicarea legii va fi… personalizată. E normal ca „proaspătului” pensionat să i se indexeze, pentru că lui i s-a majorat salariul, nu pensia! că tot veni vorba de personalizare 🙂

adrian
Vizitator
adrian

ce sanse avem ca pensionarii, daca dam statul in judecata ptr taierile de 25%,
de la aceste taierii, am ramas cu probleme ,
ptr recuperarea prejudiciului si daune morale

Iulius
Abonat
Iulius

Sansele sun „0”, intrucat termenul de prescriptie pentru revendicari salariale este de 3 ani.
Cu probleme nu am ramas, intrucat prin Legea pensiilor militare s-a prevazut ca acele diminuari temporare sa fie ignorate la calculul drepturilor de pensie.

adrian
Vizitator
adrian

conform oug nr 2 / 2017, se acorda compenstiile cf vechimii la pensionare.??????

Admin
Vizitator
Iulius
Abonat
Iulius

După cum se exprima doamna ministru in exercitiu, Olguța Vasilescu, doar cadrele militare din MApN vor beneficia de majorarea soldelor de funcție cu 15%:(((

Andrei
Vizitator
Andrei

In primul rand, nu e doamna. In al doilea rand, nu se exprima, abera. In al treilea rand, asa cum spune legea, toti militarii vor beneficia de majorarea soldelor de functie cu 15%. Deasemenea, personalul civil din MApN.

Barabas
Abonat
Barabas

Se pare ca logica limbii romane, in ciuda sinistrei exprimari din textul legii (ati avut dreptate… inclusiv de data asta) a castigat in fata desteptilor care tipau in spatiul public, inclusiv pe unele bloguri, ca este vorba numai despre MApN, dar si – culmea – in fata initiatorilor… care nu prea stiu pe ce lume traiesc, uitand la un moment dat ca exista cadre militare… inclusiv la MAI. http://obiectivbr.ro/content/cresc-salariile-militarilor-br%C4%83ileni-din-mai-%C5%9Fi-mapn-poli%C5%A3i%C5%9Ftii-pu%C5%9Fi-pe-tu%C5%9F%C4%83 https://sindicateuropol.ro/militarilor-din-mai-le-cresc-salariile-cu-15/ P.S. Se poate observa eroarea de tehnoredactare de pe primul site: “În acest context, având în vedere faptul că Legea nr. 152/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial al României,… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Spre deosebire de alții, eu citesc și virgulele și nu confund adverbul cu conjuncția 🙂
Mulțumim frumos pentru informație!

Barabas
Abonat
Barabas

Cu placere… si felicitari pentru virgula citita!

Barabas
Abonat
Barabas

Ramane acum de vazut cum va fi abordata problema acestei majorari in privinta pensionarilor, de catre cele doua case sectoriale. Dintre care, ca de obicei, doar una s-a exprimat cat de cat… spunand ca se va intampla, candva, dar nu se stie exact CAND si mai ales nu se stie deloc CUM. Admin, credeti ca este posibila situatia aberanta in care aceasta abordare sa fie diferita la cele doua institutii? Ceva norme comune de aplicare… sunt oare pe biroul cuiva? Avand in vedere zbaterea guvernantilor pentru a umbla cu sabia dreptatii proletare la sistemul/sistemele de pensii (desi vad ca exista… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Nu cred că cele două case vor avea abordări diferite, pentru că decizia de actualizare nu se ia la nivelul lor, nici măcar al ministerelor cărora le aparțin. Cei însărcinați cu dezinformarea, inclusiv din rândurile noastre, își fac treaba în continuare, inclusiv cu ironii și miștouri. Deocamdată, este oficial că pensiile se vor actualiza după finalizarea recalculărilor. Dacă va mai exista Legea 223 la acel moment, nu cred că se va găsi alt motiv, tot oficial, pentru neaplicare.

Barabas
Abonat
Barabas

Va multumesc, ceva imi scapa totusi. ”Daca va mai exista Legea 223 la acel moment”, spuneti dvs. Este adevarat ca diferenta rezultata la pensie ar putea fi… simbolica, dar ramane principiul. Banuiesc ca acesta ii intereseaza pe toti, nu am dreptate? Majoritatea militarilor este principiala, ca sa zic asa. Mai ales cand constata ca drepturile ii sunt luate la misto de o gasca de indivizi care de mai bine de 25 de ani incoace se dovedesc a fi lipsiti si de principii reale, si de scrupule elementare. Asadar, in principiu… sperand ca asta nu se va intampla, dar chiar presupunand… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Unii dintre noi sunt convinși că va mai exista; c-o fi 223, c-o fi alta, dar să fie „militară”, pe aceleași principii, inclusiv cel al actualizării. Totuși, ca să fii optimist, trebuie să ai anumite semnale credibile dinspre decidenți. Da, una e corectitudinea, iar alta e nedreptatea sau speculația și în această lege. Dar în momentul în care aceiași decidenți dau sistematic presei elementele care să fie înfierate proletar (inclusiv principiul actualizării proporțional cu soldele activilor), cred că e firesc să ai serioase îndoieli asupra bunelor intenții. Și după părerea mea, mărirea de la 1 iulie a deschis în mod… Citește mai mult »

Barabas
Abonat
Barabas

Am inteles, va multumesc pentru dialog si franchete. Pentru toate cate ati facut pentru informarea corecta a actualilor si viitorilor pensionari militari, inclusiv calculandu-le cifrele brute si nete, mai mici sau mai mari, varste, procente si diferente, cand ei singuri si-ar fi ”rupt” batranele degete in casutele algoritmului, va urez ca munca dvs sa nu fie spulberata de valul ”maniei” politice ca un castel de nisip construit cu atata migala si dragoste. In alta ordine de idei… sau poate cam aceeasi… mi-ar placea sa va intalnesc intr-o zi, ar fi o onoare. Tuturor, sa ne dea Dumnezeu ”puterea de a… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Vă mulțumesc frumos pentru cuvintele dumneavoastră! Bucuria ar fi și de partea mea și, după cum se spune, lumea e mică 🙂
Și aveți dreptate, ne trebuie multă putere de discernământ. Să ne ajute Dumnezeu!