Cu bățul prin gardul sectorial

gardStudiu de caz:

Dl Popescu, cadru militar de bună-credință, se pensionează în 15 decembrie 2017, la limită de vârstă, procentul pensiei 85%, OMM 20%.

  • Media soldelor brute – bază de calcul: 6500;
  • Pensia brută: 6630.

Vine OUG 59/2017 cu modificarea art.60 din Legea 223/2015 și zice: „La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netã nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzãtoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.”

  • Prin urmare, pensia netă: 6500 fără contribuții și impozit, adică 4586.

Vine și ziua de 1 ianuarie 2018, cu Codul Fiscal modificat, iar pensia netă a dlui Popescu crește, din senin, la 6147 lei! Adică cu1561 lei…

Cum așa? Simplu! Pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor nete LA STABILIREA PENSIEI, or, stabilirea a fost în 15.12.2017. Nu zice nicăieri că în anul următor se păstrează plafonarea și nu se aplică impozitarea normală a pensiei brute.

Șefu’ de dincolo de gard, cu siguranță, va zice că nu, pensia netă e stabilită la 4586 și așa rămâne!

Vine și ziua de 1 ianuarie 2019, când pensia brută a dlui Popescu se actualizează cu inflația și crește cu 10 lei. Acum să te văd, Șefu! Alt brut, același net? Nu se poate, șefu’, e „prea” ilegal! Dar cum îmi calculezi netul? Că la salarii nu te mai poți întoarce, alte cote de contribuții nu-mi poți invoca, pensia a fost stabilită o dată, acum e vorba de altceva. Așa că, șefu’, singura prevedere legală e 10% din ce depășește 2000!

mos alecu
Vizitator
mos alecu

sa vedem ce spune oug 59/2017 : „l) solda/salariu lunar net – solda/salariul lunar brut prevăzută/prevăzut la art. 28 alin. (1) din care se deduce contribuția individuală la bugetul de stat, contribuția individuală la bugetul asigurărilor sociale de sănătate și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare; m) pensia netă – pensia militară de stat stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.” . Asta insemnind ca „pensia neta” nu este o suma „din burta” ! Este o suma care este „generata” de o „pensie bruta” din care s-a dedus impozitul … Altfel… Citește mai mult »

iosif
Vizitator
iosif

Domnule Administrator,
Pe cand un comunicat al CSP privind metodologia de actualizare a pensiilor militare? Cu multumiri.