Conu Leonida față cu reacțiunea

Ei, bobocule, apoi cum le știi dumneata toate, mai rar cineva!” îi zicea nevasta revoluționarului Leonida, mare luptător cu demagogia… liberală. Cert este că și breasla noastră de astăzi e plină de „leonide” revoluționare și mereu față cu reacțiunea, doar de prea mare dragul reacțiunii. Că de știut, știu multe, într-adevăr, mai puțin ceea ce cer. Așa s-a ajuns ca o lege, fie ea și într-o fază intermediară de adoptare, să-și piardă caracterul de generalitate, devenind chiar ridicolă. Precum cei ce vor mereu altceva decât ceea ce cer. Ceva de genul: „Pentru mine vreau 80, dar ăluia să nu-i dai la fel, că e mai mic ca mine; sau mai bine să ne dai la amândoi 65, că eu îs mai cu moț și îl depășesc pe ăla! Ba nu! Cum să-mi dai mie numai 65! E sfidător!”. Și am primit 80… încă neoficial. În caz de… oficial, rezultatul e cel de mai jos:

 Cuantumul procentelor care se pierd din pensie ca urmare a ridicării procentului de pornire de la 65 la 80% și a limitării pensiei la 100% din baza de calcul.

Pierderi procente pensieDe exemplu, pentru o persoană care și-a desfășurat activitatea (teoretic, numai) în condiții speciale, dacă are o vechime cumulată de 41 de ani, pierde 26% din cuantumul pensiei (5% prin neaplicarea integrală a sporului pentru contribuția la pensia suplimentară și 21% prin neaplicarea sporului OMM). Iar de la o vechime de 47 ani se pierde și din sporul pentru condițiile de muncă. Desigur, lucrurile devin mai „interesante” pentru cei din categoria alte condiții.

Concluzia este că doar pensionarii cu vechimea cumulată între 25 și 28 ani, adică minoritatea, beneficiază de prevederile generale ale legii, ceilalți, adică marea majoritate, fiind încadrați la „excepții de la regulă” și, ca atare, limitați.

Ionel
Vizitator
Ionel

Buna ziua, Algoritmul de calcul al pensiei de invaliditate afisat pe sit-ul dumneavoastra este valabil si pentru cei care sunt deja pensionati cu pensie de invaliditate si carora trebuie sa li se recalculeze pensia …..nu ? Va intreb, pentru ca, eu am iesit in 2011, in baza Legii 263/2010….beneficind de un coeficient de 4,60 (lt.col.) si cu gradul de maior cu o pensie de invaliditate de 1100 lei brut. Acum, in baza Legii 223/2015 chiar si amendata de O.G. 57/2016, tinand cont ca sunt pensionat din motive ce tin de stagiul militar, deci beneficiez oricum de 100% din baza de… Citește mai mult »