Comunicat privind Semnul Onorific

Calculați sporul aici.
COMUNICAT NR. 250 
Data: 31.08.2018 
Noutăți privind acordarea Semnului onorific În Serviciul Patriei

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a aprobat, prin Ordinul nr. M.141/2018, Instrucțiunile privind condiţiile în care se conferă Semnul onorific În Serviciul Patriei ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, soldaților și gradaților profesioniști și preoților militari din structurile Ministerului Apărării Naţionale.

Actul normativ a fost elaborat pentru punerea în aplicare a Legii nr. 149/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 530 din 27 iunie 2018, după consultări cu reprezentanți ai tuturor instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, în vederea aplicării unitare a prevederilor acestei legi.

Prin aplicarea noilor prevederi, este recunoscută activitatea soldaţilor şi gradaţilor profesionişti şi a preoţilor militari ca vechime în serviciul militar, similar cu situația aplicabilă până în prezent cadrelor militare.

Astfel, Semnul onorific se conferă pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, prin ordin al ministrului apărării naţionale pentru cadrele militare și preoții militari, respectiv prin ordin al șefului Statului Major al Apărării sau al directorului general al Direcţiei generale de informaţii a apărării, după caz, pentru soldații și gradații profesioniști.

Pentru personalul militar și asimilat în activitate, durata perioadei serviciului în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale în vederea conferirii Semnului onorific În Serviciul Patriei se calculează în ani împliniţi până la data de 31 august a anului în care personalul este propus în acest sens. De asemenea, se iau în calcul și perioadele în care personalul militar și asimilat transferat în structurile Ministerului Apărării Naţionale şi-a desfăşurat activitatea, anterior transferului, în alte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Structurile de resurse umane din fiecare unitate militară vor analiza situația persoanelor îndreptățite pentru conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei și vor înainta documentele necesare în acest sens.

Pentru personalul militar și asimilat, în rezervă sau retragere, durata activităţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale în vederea conferirii Semnului onorific În Serviciul Patriei se calculează în ani împliniţi până la data la care acesta a încetat raporturile de serviciu cu Ministerul Apărării Naționale. Cererile pentru eliberarea documentelor necesare în vederea stabilirii perioadei la care se face referire vor fi depuse la centrul militar/județean/de sector pe raza căruia domiciliază solicitantul. Cererile vor fi însoțite de cartea de identitate, livretul militar și de documente care atestă vechimea în serviciul militar (carnet de muncă și/sau adeverință eliberată de unitatea militară la trecerea în rezervă) – în original și copie.

După analizarea dosarelor și parcurgerea procedurilor, centrele militare vor elibera solicitanților documentele care atestă conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei, cu care beneficiarii se vor prezenta la casa de pensii la care au deschise drepturile de pensie militară, în vederea depunerii cererii de recalculare a pensiei. În situația în care personalul nu are încă deschis dosarul de pensie militară, drepturile conferite de Semnul onorific vor fi valorificate la momentul depunerii respectivului dosar.

Elena
Vizitator
Elena

Va rog sa-mi explicati care varianta e corecta?
Varianta 1- Asadar daca ai 15 ani primesti 10%, daca ai 20 de ani primesti 15% si daca ai 25 de ani 20%
Varianta 2 – sau daca ai 15 ani vechime primesti 10% , cand faci 20 de ani vechime primesti inca 15% din cat deja aveai (caci deja trebuia sa primesti 10% de la primii 15 ani) si la 25 de ani primesti inca 25% peste cei dinainte?
Cred ca varianta 1, adica ultimul ordin il anuleaza pe primul si pe al doilea, nu?

VD
Abonat
VD

31.08.2018 a fost pentru mine ultima zi… Azi am alt statut. Peste 42 ani cumulati este suficient pentru mine… Printre altele am depus la dosar copie dupa „semnul onorific” de 20 ani (din aproape 24 „in serviciu”). „Pensia” va fi „plafonata” si nu se va vedea in numerar acest OMM. Am fost se pare chiar magar cu acest OMM. Sau guvernantii efemeri au fost cu mine?!? Acum, in aceste conditii, un fost coleg pensionat inainte de 15.09.2017, inainte de oug 59, va depune cerere pentru un plus de 5%. Lui i se va recalcula. Mie nici nu mi se da.… Citește mai mult »

OTE
Vizitator
OTE

FOST MAC SGP…IESIT DIN SISTEM IN DECEMBRIE 2016 CU DREPT DE PENSIE VECHIME CUMULATA 41 ANI CUANTUM 1500. NICI PANA ACUM NU AM PRIMIT NIMIC IN PLUS

misilcon
Abonat
misilcon

Buna dimineata. Aveti idee daca si la nivelul MAI a fost emis un astfel de ordin/instructiune?

Dorel
Vizitator
Dorel

Va salut,s-a emis ordinul,trebuie sa sunati la resurse umane sa intrebati daca sunteti trecurt pe lista de propuneri

ANTON
Abonat
ANTON

Buna ziua si mult respect pentru tot ceea ce faceti.Va rog si eu o lamurire privind calculul pensiei.Care perioada este mai buna de ales, unde brutul lunar este,oct2017-4139,nov4256,dec4440 ,ian2018-5306,feb5584,mart8840[cu 50la suta],april5190,mai5490,iun5460,avand in vedere actualizarea din2018, care ar fi pensia neta acum si in ian2019; valoarea soldei de functie in2018-2820 si in2022-5355. Va multumesc. Mentionez ca lucrez ca fpss.

Mihăilă Eugen
Vizitator
Mihăilă Eugen

Din data de 03.10.1990 am fost angajat la o unitate militară ca MAC.(militar angajat pe bază de contract) ,loc unde am lucrat până la data de 18.03.1993, când am plecat prin transfer în interes de serviciu la un Inspectorat de Poliție din cadrul M.A.I. Am activat ca subofițer operativ până la data de 15.05.2016 când la cerere am încetat raporturile de serviciu, cu drept de pensie militară de serviciu pentru limită de vârstă. Conform legislației de la acea vreme, mi-a fost conferit Semnul Onorific clasa a II-a pentru 20 de ani de activitate. La data ieșirii la pensie aveam o… Citește mai mult »

Dorel
Vizitator
Dorel

Va salut,si la MAI s-a trimis ordinul,verificati cu un telefon la resurse umane daca sunteti trecut pe lista de propuneri

mara gabriel
Vizitator
mara gabriel

In 20 decembrie implinesc 25 de ani de activitate. Daca ies la pensie dupa aceasta data, de exemplu pe 30 .12.2018, primesc semnul onorific pentru 25 de ani? De la biroul de resurse umane am inteles ca este ok, in cazul in care ma pensionez ulterior datei de 20.12.2018

den
Abonat
den

Buna ziua, Astazi, am depus la CMJ documentele necesare acordarii Semnului onorific in Serviciul Patriei. Legea spune ca in ultimii 4 ani premergatori acordarii semnului onorific, sa aiba calificative de cel puţin «bun» sau «bine», intrebarea mea este , ca exemplu desigur , daca in ultimii 4 ani premergatori acordarii semnului onorific, pentru 25 de ani de activitate ai calificative de cel puţin «bun» sau «bine» , ce rost ma-i are sa cauti si celelalte calificative, pentru acordarea la 15 ani si la 20 ani. Multumesc. O zi frumoasa va doresc.

Marinescu
Vizitator
Marinescu

Buna ziua. De ce să ne mai prezentam la casa de pensii să cerem recalculare și luarea în calcul a OMM/SOSP, dacă O.U.G. nr. 59/2017 plafonează pensia la NET???? Va fi egal cu 0!!!

Ionel
Vizitator
Ionel

Ma-m pensionat inepand cu data de 01.04.2018 din MAI,pentru calcularea pensiei am ales ultimele sase luni ,01.10.2017 respective 31.03.2018.Pe fluturasul de salariu din luna Ianuarie la rubrica ,,total brut realizat,,este trecut suma de 9019,Februarie =9119,Martie=8962 .In fisa pentru acordarea pensiei calculata de Serviciul Financiar sumele arata astfel,luna Ianuarie=8346,Februarie=8527,Martie=8364.Va rog sa-mi spuneti daca calculul lor este corect.Va multumesc anticipat.

Teodor
Vizitator
Teodor

Este asimilata si perioada in care s-a efectuat serviciul militar obligatoriu (militari in termen)? Va multumesc