Cine pierde indexarea pensiei pe anul 2016

offerNu numai la nivel de zvon, ci și în răspunsuri oficiale (la nivel individual..), se afirmă că militarii activi care vor să se pensioneze anul acesta, trebuie să solicite trecerea în rezervă cu acest drept până la data de 30 noiembrie, pentru a beneficia de indexarea de 5% a pensiilor, acordată în 2016.

Argumentul pornește de la prevederile art.61 lit. a)/Legea 223/2015: „(1) Drepturile de pensie se stabilesc şi se plătesc astfel: a) de la data încetării plăţii soldelor/salariilor lunare ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, după caz, a soldei/salariului …;”.

3D Rendering eines fünf Prozent Symbols

Prevederea de mai sus, coroborată cu cea din art. 64/Legea 284/2010:
(1) Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere primesc solda funcţiei de bază, precum şi celelalte drepturi salariale prevăzute de normele metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite, până la sfârşitul lunii în care a avut loc schimbarea poziţiei de activitate.
(2) Termenul legal de predare a funcţiei începe de la data schimbării poziţiei de activitate. Dacă termenul legal de predare a funcţiei depăşeşte luna respectivă, plata drepturilor băneşti prevăzute la alin. (1) se face, în continuare, până la terminarea predării, fără a depăşi acest termen. Termenul legal de predare a funcţiei nu poate depăşi 30 de zile calendaristice pentru cadrele militare, respectiv 22 de zile lucrătoare pentru poliţişti şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.”

demonstrează că dacă trece în rezervă în luna decembrie, militarul va fi remunerat până la sfârșitul lunii, iar prima zi de pensie nu poate fi mai devreme de 01.01.2017. El are la dispoziție, potrivit reglementărilor, și o perioadă de predare a funcției, care cu siguranță se va extinde și în luna ianuarie. Aceasta fiind și ea remunerată, potrivit alin.(2) al articolului de mai sus, plata soldelor va înceta la sfârșitul perioadei, iar dreptul la pensie va fi stabilit cu ziua următoare, deci după 3-4 ianuarie 2017. Iar calculul pensiei în 2017 se face fără indexarea din 2016.

mos alecu
Vizitator
mos alecu

Acestea sint efectele timpeniei cu inflatia si salariul mediu pe economie … Sigur … noua (mai vechii pensionari) ne convine ! Dar cei care urmeaza vor fi din ce in ce mai nemultumuti … Reiau ce spuneam cu multa vreme in urma … cind abia se intrezarea o viitoare noua lege a pensiilor militare … Marirea pensiilor tinind cont de inflatie si evolutia salariului mediu pe economie conduce la situatii aberante : – – trei „activi” cu aceleasi solde (1.000) indeplinesc exact aceleasi conditii de pensionare in 2013 , 2014 si 2015 – toti vor fi pensionati cu 100% din… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Teoretic, până la nivelul 2015, pensiile erau egale, pentru că indexarea se aplica la punctul de pensie, iar la punctaj egal de contributivitate nu existau diferențe pentru noii pensionați. Prin recalculare pe L.223, pensiile iar s-au egalizat, tot teoretic (nu vorbim nici de cei ce o pastrează pe cea în plată, mai mare). Problema pentru viitorii pensionabili rămâne indexarea din 2016 și cele ulterioare, pe care le vor „sări”, dacă indicatorii folosiți la stabilirea indexării anuale nu se vor regăsi și în salarii. Că măririle de salarii se întâmplă o dată la 10 ani.

mos alecu
Vizitator
mos alecu

Ceea ce spun eu acolo este spus prin 2014-2015 … Recititi cele spuse de mine inlocuind anii 2013-2014-2015 cu 2016-2017-2018 (daca altfel nu se poate) …
Eu ma refer la ce se intimpla , in principiu , cu indexarea cu inflatia si salariul mediu aplicata sistemului de pensii militare …
Nu vorbeam despre ce se intimpla cu pensiile „contributioniste” …
Pensiile militare de stat cresc datorita acelei indexari , dar pensiile care se calculeaza ulterior se calculeaza pentru niste solde care au stagnat …pensii care vor fi mai mici decit cele care au fost indexate …

Admin
Vizitator
Admin

Nu v-am contrazis, doar am aplicat principiul pe care l-ați descris corect, la realitatea concretă, în timp.

Danut Dubala
Vizitator
Danut Dubala

Daca cererea de iesire la pensie o depun in data de 30.11.2016,iar in cerere mentionez ca data de iesire la pensie sa fie 28.12.2016 (timp in care de la resurse umane imi face dosarul,si totodata in acest timp se preda functia etc. primesc si indexarea de 5%?
PRIMA ZI EFECTIVA DE PENSIE FIIND 29.12.2016.

Admin
Vizitator
Admin

Oricare ar fi ziua în care treceți în rezervă în luna decembrie, prima zi de pensie cea mai apropiată posibilă este 01.01.2017, pentru că: – luna trecerii în rezervă, indiferent de zi, este salarizată integral, în speță, de la 01 la 31; – în prima zi de rezervist începe perioada legală de predare a funcției, de asemenea plătită; dacă aceasta se întinde și în luna următoare, plata încetează la terminarea predării funcției; – dreptul la pensie și plata pensiei încep în ziua următoare încetării plății salariului. De aceea se solicită trecerea în rezervă în ultima zi a lunii noiembrie, asfel… Citește mai mult »

Danut Dubala
Vizitator
Danut Dubala

– „în prima zi de rezervist începe perioada legală de predare a funcției, de asemenea plătită;” Este posibil sa gresesc dar eu stiu ca aceasta este valabila doar pentru cei care detin functii de conducere,in speta cdt.unitati,la care intradevar din prima zi de rezervist incepe predarea functiei , se face inventarierea patrimoniului. In cazul agentilor se face cererea de pensionare cu cel putin 15 zile inainte de prima zi de rezerva. ” luna trecerii în rezervă, indiferent de zi, este salarizată integral, în speță, de la 01 la 31 ” Daca eu lucrez 27 zile din totalul de 31 de… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Vă citez din Legea 284/2010, în vigoare: ——————————————————————————— ”ART. 64 (1) Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere primesc solda funcţiei de bază, precum şi celelalte drepturi salariale prevăzute de normele metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite, până la sfârşitul lunii în care a avut loc schimbarea poziţiei de activitate. ——————————————————————————- Deci, dacă lucrați 27 de zile primiți salariul pentru 31, iar prima zi de pensie va fi 01.01.2017, lăsând la o parte predarea funcției. Nu înțeleg de ce țineți morțiș să ieșiți pe 28 decembrie și nu pe 30 noiembrie, pentru că oricum luna… Citește mai mult »

Danut Dubala
Vizitator
Danut Dubala

Ultima zi de activitate sa fie 30.11.2016 si prima zi de pensie fiind 01.12.2016? Urmand ca dupa 01.12.2016 sa aiba loc predarea functiei conform baremului?
Si atunci voi beneficia de indexarea de 5 % ?

Danut Dubala
Vizitator
Danut Dubala

M-ati bagat in ceata:
-Legea 284/2010 este in vigoare.
-Legea223/2015 -in vigoare.
Pe ce lege ies militarii la pensie?

Admin
Vizitator
Admin

Legea 284/2010 este legea salarizării unitare. Scăpați de ea și intrați pe 223/2015 :).

Admin
Vizitator
Admin

Da, ultima zi de activitate să fie 30.11.2016. Prima zi de pensie va fi după ce ați terminat predarea funcției, deci în decembrie, pentru că veți primi salariu și pentru perioada de predare. Dacă nu veți avea perioadă de predare, prima zi de pensie va fi 01.12.2016. Indiferent de situație, cu sau fără perioadă de predare, veți beneficia de indexarea de 5%. Mai sus spuneați că în trimestrul 4 ați primit acel spor de 50%. Neputând alege luna decembrie, va intra în calcul doar pe 2 luni, ceea ce înseamnă o medie a sporului de 16,7% pe fiecare din cele… Citește mai mult »

Danut Dubala
Vizitator
Danut Dubala

Ce discutam mai sus ca data limita pentru a iesi la pensie cu indexarea de 5% este de 30 11.2016,este valabila doar pentru cei care ies la pensie la limita de varsta. Pentru cei care ies la pensie cu REDUCEREA VARSTEI , nu mai aste valabil aliniatul 1 si 2 din legea 284 art.64 , se aplica aliniatul (4) care spune asa: (4)Cadrele militare prevazute la alin. (1) trecute in rezerva sau direct in retragere, din initiativa lor ori pentru motive imputabile acestora, primesc solda functiei de baza, precum si alte drepturi salariale prevazute de normele metodologice aprobate prin ordin… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Doar ieșirea la pensie la limită de vârstă se face cu reducerea vârstei standard. Dacă vă referiți la pensionarea anticipată sau anticipată parțială, deci înainte de vârsta standard, ieșirea la pensie nu se face la inițiativă personală (cererea de trecere în rezervă nu este similară cu această inițiativă). Una din condițiile cumulative ale pensionării anticipate sau anticipate parțiale, potrivit lit.a) de la art.17 și 18 din Legea 223 este: „sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru ALTE motive sau… Citește mai mult »

Viorel
Vizitator
Viorel

Aveti dreptate prima zi de pensie va fi 29.12.2016