Cine pierde indexarea pensiei pe anul 2016

offerNu numai la nivel de zvon, ci și în răspunsuri oficiale (la nivel individual..), se afirmă că militarii activi care vor să se pensioneze anul acesta, trebuie să solicite trecerea în rezervă cu acest drept până la data de 30 noiembrie, pentru a beneficia de indexarea de 5% a pensiilor, acordată în 2016.

Argumentul pornește de la prevederile art.61 lit. a)/Legea 223/2015: „(1) Drepturile de pensie se stabilesc şi se plătesc astfel: a) de la data încetării plăţii soldelor/salariilor lunare ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, după caz, a soldei/salariului …;”.

3D Rendering eines fünf Prozent Symbols

Prevederea de mai sus, coroborată cu cea din art. 64/Legea 284/2010:
(1) Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere primesc solda funcţiei de bază, precum şi celelalte drepturi salariale prevăzute de normele metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite, până la sfârşitul lunii în care a avut loc schimbarea poziţiei de activitate.
(2) Termenul legal de predare a funcţiei începe de la data schimbării poziţiei de activitate. Dacă termenul legal de predare a funcţiei depăşeşte luna respectivă, plata drepturilor băneşti prevăzute la alin. (1) se face, în continuare, până la terminarea predării, fără a depăşi acest termen. Termenul legal de predare a funcţiei nu poate depăşi 30 de zile calendaristice pentru cadrele militare, respectiv 22 de zile lucrătoare pentru poliţişti şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.”

demonstrează că dacă trece în rezervă în luna decembrie, militarul va fi remunerat până la sfârșitul lunii, iar prima zi de pensie nu poate fi mai devreme de 01.01.2017. El are la dispoziție, potrivit reglementărilor, și o perioadă de predare a funcției, care cu siguranță se va extinde și în luna ianuarie. Aceasta fiind și ea remunerată, potrivit alin.(2) al articolului de mai sus, plata soldelor va înceta la sfârșitul perioadei, iar dreptul la pensie va fi stabilit cu ziua următoare, deci după 3-4 ianuarie 2017. Iar calculul pensiei în 2017 se face fără indexarea din 2016.

mos alecu
Vizitator
mos alecu

Acestea sint efectele timpeniei cu inflatia si salariul mediu pe economie … Sigur … noua (mai vechii pensionari) ne convine ! Dar cei care urmeaza vor fi din ce in ce mai nemultumuti … Reiau ce spuneam cu multa vreme in urma … cind abia se intrezarea o viitoare noua lege a pensiilor militare … Marirea pensiilor tinind cont de inflatie si evolutia salariului mediu pe economie conduce la situatii aberante : – – trei „activi” cu aceleasi solde (1.000) indeplinesc exact aceleasi conditii de pensionare in 2013 , 2014 si 2015 – toti vor fi pensionati cu 100% din… Citește mai mult »

Danut Dubala
Vizitator
Danut Dubala

Daca cererea de iesire la pensie o depun in data de 30.11.2016,iar in cerere mentionez ca data de iesire la pensie sa fie 28.12.2016 (timp in care de la resurse umane imi face dosarul,si totodata in acest timp se preda functia etc. primesc si indexarea de 5%?
PRIMA ZI EFECTIVA DE PENSIE FIIND 29.12.2016.