Cine este locotenentul?

N-am de gând să vă contrazic, doamnă ministru al muncii, dar mă întreb și vă întreb cine v-a făcut slide-urile „servite” românilor seara trecută, cu creșterile salariale din 2019 de la MApN. Și asta pentru că nu cred că au legătură cu realitatea, nici prezentă, nici viitoare. S-ar putea să mă înșel, caz în care, din nou, mă întreb și vă întreb, la întâmplare:

1) Cine este locotenentul, acela „mediu” și reprezentativ statistic, din armata română a cărui soldă de funcție din 2018 este 2.577 lei?

– Pentru că o soldă de funcție la acest nivel ar presupune:

  • coeficientul maxim al funcției : 3,10
  • solda de merit: 20%
  • solda de comandă: 20% !!!
  • gradații: 12%
  • indemnizație de dispozitiv: 25%
  • sporuri incluse în cuantumul soldei de funcție: 35%!!!

– Pentru că o soldă de funcție la acest nivel și fără alte sporuri față de cele incluse ar presupune o soldă brută lunară de 3.630 lei.  Wow!

2) Știți, doamnă ministru, că potrivit Legii 153/2017, în armată nu mai există noțiunea de soldă/salariu de bază? Atunci, de ce comparați solda de funcție din 2018 cu solda/salariul de bază din 2019?

-Pentru că, dacă acceptăm noțiunea veche de soldă de bază, la al cărei nivel de 3.445 lei va ajunge locotenentul în 2019, atunci ce-am majorat, doamnă ministru? Să vedem:

  • solda brută lunară din 2018, fără sporuri, reprezintă soldă de bază, adică 3.630;
  • ca să fim corecți, nu luăm în calcul compensarea contribuției la buget și rămâne la 3.354;
  • ca să fim corecți, din nou, comparăm soldă de bază cu soldă de bază, iar creșterea din 2019 este: 3.445 – 3.354 = 91 lei;
  • atunci, de ce prezentați un slide din care lumea să înțeleagă că „locotenentul statistic”  va primi o majorare de 868 lei?

3) Și, ca fapt divers, cine este locotenentul statistic cu gradația a 4-a, adică acela care a ratat câteva avansări la gradul de căpitan – nu poate fi locotenent după 12-15 ani de activitate! -, dar care beneficiază de elemente salariale la… superlativ?

Sper să vă dumiriți – deși mă îndoiesc că nu știți adevărul – și să-i dumiriți, la rândul dvs., pe cei cărora le-ați stârnit… speranțele.

Constantin
Vizitator
Constantin

Nu intodeauna,politetea aduce clarificari,adevaruri.Vasilescu este dusa cu pluta!!Baga zazanie intre cei in uniforma si civili.Nu o face de proasta ci cu un scop bine definit PIZM,.iN ACEST FEL STAPANESTE EFICIENT POPULATIA.Daca este nedocumentata ,ar trebui sa iasa pe sticlasa sa si asume prostia!!Dar vezi sa nu!!Nu este singura care se da Mafalda!!!Nu este inicat printre politicien !!Legea ar trebui sa fie aspra-pentru minciuni si dezinformari autorul sa fie pedepsit.

trackback
Anonim

[…] gradatia 4 care intre timp a devenit capitan de batranete. Pe scurt, in realitate asemenea cazuri nu prea exista, gradatia 4 fiind acordata dupa vreo 12 ani in activitate, ceea ce ne poate duce cu ideea ca doamna […]

Ministrul muncii si salariul marit al locotenentilor cu gradatia 4

Dan
Vizitator
Dan

Buna ziua. Am o simpla intrebare ,din ce discutii am citit vreau sa imi spuneti daca depui cerere de pensie la 01.01.2019 se ia in calculul pensiei ceva din marirea care se vorbeste de la 1 ianuarie de 25%.

MID
Abonat
MID

Mdaaaa…. s-a mai marit odata cu 25% in ianuarie 2018…. cam 60-70 de lei….