Ce înseamnă, pentru pensii, mărirea soldei de funcție cu 15%

15

Actualizare 18.07.2017:  Formular de calcul – modificat.

Actualizare: Aici, Formular de calcul, sau atunci când 15% = 1% și un pic…

Actualizare – 16.50:  Legea a fost promulgată – Legea nr. 152/2017.

Deși legea de aprobare a OUG 99/2016 așteaptă, încă, girul Președintelui, să vedem care ar fi efectul măririi soldei de funcție cu 15%, de la 1 iulie, asupra cuantumului pensiei, în cazul actualizării în baza art.60 din Legea 223/2015, modificată.

Solda de funcție avută în vedere nu reprezintă suma obținută prin înmulțirea coeficientului funcției cu valoarea de referință sectorială (VRS), ci, aceea în accepțiunea Legii 284/2010:

SF = CF x VRS + SM + ID + Spor specific

unde: CF -coeficientul funcției, SM – solda de merit, ID – indemnizația de dispozitiv, Spor specific – sporurile care sunt incluse acum în solda de funcție (confidențialitate, fidelitate, specialist de clasă*, viză CFPP*, lucrări de excepție*, compensație risc*). A nu se confunda cu solda funcției de bază, care este altceva.

Suma corespunzătoare soldei de funcție actualizate se regăsește în tabelul cu baza de calcul din Decizia de pensie, la linia „Cuantumul actualizat al soldei de funcție, majorat”.  Însă, baza de calcul a pensiei nu se va majora (sau, cel puțin așa ar trebui!) numai cu suma rezultată prin aplicarea procentului asupra acestei sume, ci, într-o anumită măsură, și asupra altor elemente salariale (vechimea, sporurile) pe care le influențează, prin majorarea elementelor componente (precum SM, ID).

Notă: * potrivit Legii 153/2017.

Prin urmare, mărirea soldei de funcție ar trebui să aibă ca efect o creștere a bazei de calcul a pensiilor între

10.7% și 13.05%.

Limitele au fost calculate pentru următoarele cazuri/funcții, cu ID 25%:

  • Plutonier major – a)  SM 0%, IC 0% = 10,7%; b) SM 20% = 11,2%
  • Colonel             – a)  SM 0%, IC 0% = 12%;    b) SM 20%, IC 50% = 13,05%.

Formular de calcul

Liviu PO
Vizitator
Liviu PO

Ce parere aveti,pentru pensionarii care nu au avut salariu de merit in activitate,li se aplica si o crestere cu 20%,deoarece aceasta crestere a fost aprobata pentru activi inca din luna aprilie?

Admin
Vizitator
Admin

Ordonanța respectivă specifică în mod clar că introducerea compensației pentru solda de merit nu constituie majorare de solde/salarii în înțelesul art.60/Legea 223, ca atare nu are legătură cu drepturile de pensie deschise anterior; nu a avut și nu va avea loc nicio creștere în acest sens. Părerea mea? Nu e bună! 🙂

Trofin
Abonat
Trofin

Aveti o interpretare corecta !

Liviu PO
Vizitator
Liviu PO

Daca e asa cum spuneti,nu se perpetueaza discriminarea pe care de fapt oug 20 a vrut sa o elimine,anume intre militarii considerati merituosi (circa 30%) si ceilalti nemerituosi (70%)?
Oare acest fapt nu deschide calea unor procese pentru discriminare prin inclusiv sesizarea CCR?

Admin
Vizitator
Admin

Discriminarea va fi eliminată, cică, prin „țelul” comun din 2022.

Liviu PO
Vizitator
Liviu PO

Multumesc.

Liviu PO
Vizitator
Liviu PO

Totusi startul in LSU ar trebui sa fie la fel pentru toata lumea…si implicit actualizarea pensiilor de pe baze egale pentru toti,cei care au avut sm si cei care nu au avut…,ca sa nu mai vorbim despre cei care in cariera lor nici nu au auzit despre sm,pentru ca pur si simplu nu exista asa ceva…

Admin
Vizitator
Admin

Cam greu să se plece de la același nivel: pentru a-i „mări” din start pe unii mai mult decât pe alții, tot vor fi nemulțumiți, așa că atingerea treptată a aceluiaș nivel este soluția, însă nu în 5 ani!

Trofin
Abonat
Trofin

Daca tot va ocupati de lamurirea pensionarilor militari asupra efectelor Legii 152/2017 , incercati sa exemplificati si cazuri in care pensionarul nu a avut solda de merit , solda de comanda si nici sporuri .Veti constata ca efectul celor 15% la solda de functie , in multe cazuri ,depaseste usor procentul de indexare a pensiilor in anul 2017 . Ex. , pentru un colonel ( fiindca este gradul cel mai dezbatut si exemplificat ) , cu baza de calcul a pensiei actualizata si majorata la nivelul 01.01.2016, avand SF=4,7 ; SG=1,8 , gradatii=42% si indemnizatie de dispozitiv 25%, careia ii… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Calculele se pot opri la baza de calcul, pentru că, datorită asociativității și comutativității, procentul creșterii se răsfrânge asupra pensiei, cu aceeași valoare, indiferent de măririle/indexările ulterioare datei de 01.01.2016. De asemenea, procentul calculat nu este influențat de gradații și sporuri. Nu știu cum ați calculat acel 5,5%, dar dacă nu „lucrăm” cu sume, ci transformăm baza de calcul într-un coeficient final, pentru exemplul dvs. avem: 4,7 + 1,8 + [42%] + [25%] = 11,54 4,7×1,15 + 1,8 + [42%] + [25%] = 12,78 (aici dispozitivul fiind mărit numai de „creșterea” coeficientului de funcție, nu direct cu 15%, ca și… Citește mai mult »

Trofin
Abonat
Trofin

Nu cred ca la actualizare VRS va avea o alta valoare decat aceea de la recalcuarea pensiilor , adica va fi tot 197,3387 lei la care se va aplica majorarea din ian. 2016 , adica de 10%. Vad ca stapaniti limbajul matematic , ca atare va rog sa fiti atent la formula finala de calcul a majorarii posibile in anul 2017 . O prezint fara demonstratie dar o puteti verifica pornind de la formula de calcul a pensiei brute data de M25/2016 , in Anexa 1. Daca se noteaza cu SM =solda de merit [%] ; SC=solda de comanda [5]… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

În formulele anterioare, nu am schimbat VRS, ci nu l-am luat în calcul, pentru că nu contează. Însă, în simulările făcute am folosit elemente reale privind salariile și pensiile. Nu contest formula dvs., dar: – solda de funcție mărită cu 15% înseamnă, potrivit reconstrucției, SFm = 1.15 x (SF + SM + ID); SC calculându-se numai din SF, se mărește la 1,15 x SC; – solda brută mărită: SBm = 1.15 x (SF + SM + ID + SC) + SG se raportează la solda brută inițială, SB = SF + SM + ID + SC + SG. ID trebuie… Citește mai mult »

Trofin
Abonat
Trofin

Am scapat ceva , daca majorarea se raporteaza la pensia bruta recalculata in 2016 fara indexarea de 5% atunci majorarea se determina cu relatia :
Mj[%[=15xSFx(1+SM/100+SC/100) / (SFx(1+SM/100+SC/100)+SG)
In acest caz , pentru exemplul dat de mine anterior , majorarea poate fi de 10,846% . Cred ca asa ati operat si dvs. Cu aceasta relatie se ajunge si la plaja de majorare intre 9,2% pentru un soldat si 13,23% pentru general sef al SMG.
Va apreciez mult pentru prezentarea problemei.
Cu stima !

Admin
Vizitator
Admin

La generali nu ajunsesem; nu cred că există interes, iar soldații sunt încă tineri 🙂 . Cu siguranță, aveți dreptate.
Cu respect!

Liviu
Vizitator
Liviu

Pensiile vor creste cu 10.7 sau13.05% minus 5.25%,indexarea pe 2017,respectiv 5.45%sau 7.8%.Actualizarea la pensiile recalculate in plus sau minus!???

Admin
Vizitator
Admin

Este clar că nu e loc… legal pentru amândouă. Actualizarea se poate face numai la pensia recalculată, pentru că aceea pe contributivitate (în plată) nu are soldă de funcție.

Liviu
Vizitator
Liviu

Pensiile recalculate in minus aprox.75%,vor creste cu 5-7%,dar nu vor ajunge la cuantumul in plata.Care va fi pastrat,cel actualizat sau cel in plata?Va multumesc.

Admin
Vizitator
Admin

Păstrarea cuantumului mai avantajos, stabilită de art.111/Legea 223, ca urmare a recalculării, nu este limitată în timp sau de indexările și măririle ulterioare. Nu prevede legea că acest cuantum se păstrează „până la 31.12.2017”, sau „dacă se măresc soldele activilor”, ci simplu, „păstrează”. Prin urmare, eliminarea acestei „păstrări” nu se poate face decât printr-o prevedere legală expresă.
Toate cele bune!

dan
Vizitator
dan

Buna ziua Va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarele aspecte: Cresterea bazei de calcul a pensiilor militarea cf Legii 152/2017(pe care ati lamurit-o mai sus domnului Trofin) se aplica si pensionarilor militari( cadre militare in rezerva) din MAI(pompieri, jandarmi), intrucat pe alte bloguri similare cu al dvs care trateaza problematica pensiilor militare am citit ca prevederile se aplica exclusiv pentru cadrele militare, soldatii si gradatii voluntari, personal civil din MAPN ? De asemenea, va intreb daca cresterea respectiva se aplica si pentru cei cu decizii de pensionare din 2017(pensionati in acest an). De la ce data ar fi aplicabila aceasta… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Bună ziua,
Presupunând că aceia care au conceput textul legii știu limba română, dacă se vroia să se facă referire doar la MApN, între cuvintele „civil” și „din” trebuia virgulă, altfel numai personalul civil are legătură cu MApN-ul. Sau, nu trebuia virgulă, dar în loc de „, inclusiv” trebuia obligatoriu „și”. În consecință, toți care au statutul de cadru militar trebuie să beneficieze de această mărire. În privința aplicării măririi pensiilor, nu există termen legal, nu știu dacă există și intenție… E greu de spus, deocamdată.
cu respect!

Maria
Vizitator
Maria

Am inteles bine ca numai pensionarii din cadrul MApN vor beneficia de actualizare,deoarece numai activilor din MApN le cresc salariile cu 25%? Celor din MAI si Servicii, altă dată,nu?

Admin
Vizitator
Admin

Deocamdată e vorba numai de mărirea soldelor de funcție cu 15%, nu a salariilor, pentru cadrele militare, soldații și gradații voluntari, indiferent de ce structură aparțin. Nu a afirmat nimeni, în mod oficial, că se vor actualiza pensiile. Există doar articolul de lege care dă dreptul la așa ceva.

Marian Vasile
Vizitator
Marian Vasile

In cazul in care se va recalcula pensia ca urmare a cresterii valorii soldei de functie cu 15% lucrurile se vor desfasura astfel:
– calculul se va face dupa acelasi tipic ca la recalculare, tinand cont de majorarea cuantumului functiei;
– indexarile de 5% (2016) si de 5,25% (2017) nu vor mai figura in noul calcul;
– nu se va mai aplica principiul „cuantumului mai avantajos”, si va ramane in plata pensia rezultata din calcul.
Credeti ca am dreptate in cele ce v-am descris?

Admin
Vizitator
Admin

– Procedura de actualizare se face tot potrivit Ordinului M.25, pentru că așa prevede procedura, cu mențiunea că solda de funcție este cea reconstruită, nu doar produsul dintre coeficientul de funcție și VRS, care, pe lângă acest produs, cuprinde și solda de merit, indemnizația de comandă, fidelitatea, confidențialitatea, iar mărirea de 15% aplicându-se tuturor componentelor funcției. – Indexarea pe 2017, cu siguranță, nu va apărea în calcul – o interzice legea clar. În privința celei din 2016, se poate face orice; dacă se dorește ca pensiile să nu se mărească, în termeni nominali, deloc, atunci nu se va scoate și… Citește mai mult »

Trofin
Abonat
Trofin

Dupa cum este construit art. 38 din Legea 153/2017 , cred ca folosirea Cuantumului actualizat si majorat al soldei de functie va fi folosit drept solda de functie incepand cu anul 2018 cand se aplica de fapt dispozitiile legii. Abia in anul 2018 componentele solda de merit , indemnizatie de dispozitiv si sporuri specifice vor fi integrate definitiv in solda de functie.

Admin
Vizitator
Admin

Reconstrucția este pe Legea 284 și apare demult atât pe fluturașii de salarii, cât și în deciziile de pensii, suma fiind considerată soldă de funcție și înscrisă ca atare. Pe LSU, elementele constitutive ale acesteia vor dispărea, într-adevăr.

Dumitru
Vizitator
Dumitru

Punctul de pensie se mărește la1000 lei de la 01.07.2017.Pensionarii militari care în urma recalculării pensiei am rămas în plata cu pensia calculata după leg.263 din 2010 deci cu puncte de pensie.Benificiem de mărirea valorii punctului de pensie din 01.07.2017 ?

Admin
Vizitator
Admin

Pensia recalculată a devenit pensie militară și nu mai are legătură cu Legea 263/2010. Nu ați rămas cu pensia calculată în baza acestei legi, ci cu cuantumul mai avantajos. Deci, nu beneficiați de majorarea punctului de pensie.

Iulius
Abonat
Iulius

Siderare!
Casa de Pensii Sectorială a primit precizări sa facă „pas” la actualizarea începând cu luna iulie. Mergem înainte…cu speranța ca actualizarea se va face in August … si tot așa, poate primim un Comunicat care sa ne lumineze🙄

Admin
Vizitator
Admin

Având în vedere data promulgării legii, nu cred că s-ar fi putut actualiza în luna iulie. Bănuiesc că trebuie și ceva norme interne de aplicare, pe lângă modificări ale softului și, desigur, timp. Să fim, totuși, îngăduitori luna aceasta. Dar, luna viitoare… 🙂

Iulius
Abonat
Iulius

Nu lipsa timpului fizic este problema, totul se rezolva in sistemul informatic. Pentru cadrele active s-a rezolvat deja sisitemul informatic.
Data fiind situatia bugetului alocat pensiilor militare, decidentii guvernamentali au decis „sa fie mai prietenosi cu Bugetul”.

Admin
Vizitator
Admin

Am înțeles, deci n-au vrut să facă abuz asupra bugetului 🙂
Mă gândeam că până la această dată au fost calculate pensiile pe iulie (tipărire cupoane, documente pentru viramente), cel puțin parțial.