Ce înseamnă, pentru pensii, mărirea soldei de funcție cu 15%

15

Actualizare 18.07.2017:  Formular de calcul – modificat.

Actualizare: Aici, Formular de calcul, sau atunci când 15% = 1% și un pic…

Actualizare – 16.50:  Legea a fost promulgată – Legea nr. 152/2017.

Deși legea de aprobare a OUG 99/2016 așteaptă, încă, girul Președintelui, să vedem care ar fi efectul măririi soldei de funcție cu 15%, de la 1 iulie, asupra cuantumului pensiei, în cazul actualizării în baza art.60 din Legea 223/2015, modificată.

Solda de funcție avută în vedere nu reprezintă suma obținută prin înmulțirea coeficientului funcției cu valoarea de referință sectorială (VRS), ci, aceea în accepțiunea Legii 284/2010:

SF = CF x VRS + SM + ID + Spor specific

unde: CF -coeficientul funcției, SM – solda de merit, ID – indemnizația de dispozitiv, Spor specific – sporurile care sunt incluse acum în solda de funcție (confidențialitate, fidelitate, specialist de clasă*, viză CFPP*, lucrări de excepție*, compensație risc*). A nu se confunda cu solda funcției de bază, care este altceva.

Suma corespunzătoare soldei de funcție actualizate se regăsește în tabelul cu baza de calcul din Decizia de pensie, la linia „Cuantumul actualizat al soldei de funcție, majorat”.  Însă, baza de calcul a pensiei nu se va majora (sau, cel puțin așa ar trebui!) numai cu suma rezultată prin aplicarea procentului asupra acestei sume, ci, într-o anumită măsură, și asupra altor elemente salariale (vechimea, sporurile) pe care le influențează, prin majorarea elementelor componente (precum SM, ID).

Notă: * potrivit Legii 153/2017.

Prin urmare, mărirea soldei de funcție ar trebui să aibă ca efect o creștere a bazei de calcul a pensiilor între

10.7% și 13.05%.

Limitele au fost calculate pentru următoarele cazuri/funcții, cu ID 25%:

  • Plutonier major – a)  SM 0%, IC 0% = 10,7%; b) SM 20% = 11,2%
  • Colonel             – a)  SM 0%, IC 0% = 12%;    b) SM 20%, IC 50% = 13,05%.

Formular de calcul

Liviu PO
Vizitator
Liviu PO

Ce parere aveti,pentru pensionarii care nu au avut salariu de merit in activitate,li se aplica si o crestere cu 20%,deoarece aceasta crestere a fost aprobata pentru activi inca din luna aprilie?

Trofin
Abonat
Trofin

Daca tot va ocupati de lamurirea pensionarilor militari asupra efectelor Legii 152/2017 , incercati sa exemplificati si cazuri in care pensionarul nu a avut solda de merit , solda de comanda si nici sporuri .Veti constata ca efectul celor 15% la solda de functie , in multe cazuri ,depaseste usor procentul de indexare a pensiilor in anul 2017 . Ex. , pentru un colonel ( fiindca este gradul cel mai dezbatut si exemplificat ) , cu baza de calcul a pensiei actualizata si majorata la nivelul 01.01.2016, avand SF=4,7 ; SG=1,8 , gradatii=42% si indemnizatie de dispozitiv 25%, careia ii… Citește mai mult »

Liviu
Vizitator
Liviu

Pensiile vor creste cu 10.7 sau13.05% minus 5.25%,indexarea pe 2017,respectiv 5.45%sau 7.8%.Actualizarea la pensiile recalculate in plus sau minus!???

Liviu
Vizitator
Liviu

Pensiile recalculate in minus aprox.75%,vor creste cu 5-7%,dar nu vor ajunge la cuantumul in plata.Care va fi pastrat,cel actualizat sau cel in plata?Va multumesc.

dan
Vizitator
dan

Buna ziua Va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarele aspecte: Cresterea bazei de calcul a pensiilor militarea cf Legii 152/2017(pe care ati lamurit-o mai sus domnului Trofin) se aplica si pensionarilor militari( cadre militare in rezerva) din MAI(pompieri, jandarmi), intrucat pe alte bloguri similare cu al dvs care trateaza problematica pensiilor militare am citit ca prevederile se aplica exclusiv pentru cadrele militare, soldatii si gradatii voluntari, personal civil din MAPN ? De asemenea, va intreb daca cresterea respectiva se aplica si pentru cei cu decizii de pensionare din 2017(pensionati in acest an). De la ce data ar fi aplicabila aceasta… Citește mai mult »

Maria
Vizitator
Maria

Am inteles bine ca numai pensionarii din cadrul MApN vor beneficia de actualizare,deoarece numai activilor din MApN le cresc salariile cu 25%? Celor din MAI si Servicii, altă dată,nu?

Marian Vasile
Vizitator
Marian Vasile

In cazul in care se va recalcula pensia ca urmare a cresterii valorii soldei de functie cu 15% lucrurile se vor desfasura astfel:
– calculul se va face dupa acelasi tipic ca la recalculare, tinand cont de majorarea cuantumului functiei;
– indexarile de 5% (2016) si de 5,25% (2017) nu vor mai figura in noul calcul;
– nu se va mai aplica principiul „cuantumului mai avantajos”, si va ramane in plata pensia rezultata din calcul.
Credeti ca am dreptate in cele ce v-am descris?

Dumitru
Vizitator
Dumitru

Punctul de pensie se mărește la1000 lei de la 01.07.2017.Pensionarii militari care în urma recalculării pensiei am rămas în plata cu pensia calculata după leg.263 din 2010 deci cu puncte de pensie.Benificiem de mărirea valorii punctului de pensie din 01.07.2017 ?

Iulius
Abonat
Iulius

Siderare!
Casa de Pensii Sectorială a primit precizări sa facă „pas” la actualizarea începând cu luna iulie. Mergem înainte…cu speranța ca actualizarea se va face in August … si tot așa, poate primim un Comunicat care sa ne lumineze🙄