Art.40 cu repetiție. Calculează impactul!

evolutieAl doilea articol 40 ne-o dă în freză!? Primul, al OUG 57/2015. Cel „de actualitate”, în proiect, se pregătește. Formularul de calcul de mai jos, poate oferi pensionarilor militari (răbdători), o imagine (grosso modo) atât a aplicării virtuale! a art.60 din Legea 223/2015 privind actualizarea pensiilor, cât și a impactului art.40 din „Proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, prin suspendarea actualizării pensiilor militare până în 2023. Dezamăgire reală sau amăgire… iluzorie? Constatați singuri!

Important:

Procedura de actualizare a pensiilor este deocamdată presupusă, deși  Normele aprobate prin M.25/2016 sunt valabile până va dispărea Legea 223. Deci sintagma „avute în cele 6 luni alese” ar trebui aplicată elementelor salariale actualizate. Potrivit Procedurii stabilite de M.25, actualizarea ține cont de prevederile anexei 1 a acestui ordin, adică de procedura de recalculare!!!

Ce face formularul?

1) Estimează pensia la nivelul anului 2022;

2) Calculează, potrivit soldei de funcție deținute la nivelul lunii martie 2017, evoluția virtuală a cuantumului pensiei, în funcție de majorarea etapizată a soldelor militarilor în activitate;

3) Estimează veniturile brute cuvenite dar neacordate (pierderile), pe etape ale majorărilor salariale, din cauza art.40 din proiectul legii-cadru.

Structura formularului (în curs de testare), rezultatele calculelor și interpretările din acest articol nu au caracter oficial, sunt subiective și aparțin autorului. Ele se bazează pe informațiile existente și sunt supuse modificărilor, atât sub influența actualizării informațiilor oficiale privind evoluția proiectului de lege-cadru, cât și în urma părerilor și analizelor pertinente ale cititorilor.

DETALII DE UTILIZARE:

  •  Alegerea funcției din listă, afișează valorile minime și maxime ale soldei de funcție la nivelul anului 2022. Formularul ia în calcul implicit, valoarea minimă. Prin proporționalitate,  însă și strict matematic, se poate aproxima un nivel intermediar actualizat. De exemplu, pentru funcția de lt.col. în prezent, limitele funcției sunt cuprinse între coeficienții 4.20 și 4.60. Dacă pensionarul în cauză a avut coeficientul 4.40, el se află la jumătatea intervalului, ceea ce înseamnă 0.5 într-un interval de la 0 la 1. Introducând valoare 0.5 în căsuța „Pozitia pe intervalul minim-maxim (0.00 – 1.00)*”, formularul va calcula corespondentul matematic al soldei de funcție din 2022 pentru coeficientul 4.40 avut la pensionare (recalculare).
  • La „Modalitate de stabilire a soldei/salariului de funcție” se alege „Preluare din interval” și se aplică procedura de la punctul anterior, sau, mai târziu, se va introduce valoarea manual, care poate fi cea concretă, cunoscută, cu eventuale majorări etc.
  • Pentru a calcula evoluția pensiei, neapărat trebuie completată căsuța „Solda de functie la nivelul lunii martie 2017”.
  • Gradul și gradațiile se aleg din listele corespunzătoare. Gradațiile sunt cele „avute” după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării.
  • Solda de comandă este limitată la 25%, ceea ce înseamnă că procentul „avut” din 2009 încoace se reduce la jumătate. Este puțin probabil să se mențină cel deținut, la actualizare, deși M.25 prevede acest lucru!
  • Sporurile și modalitatea de determinare a procentului corespunzător sunt descrise în formular. Pe scurt, sporurile nu se raportează la solda de bază (în stil vechi), ci la solda de funcție. Și nu se mai iau în calcul sporurile care au fost incluse în solda de funcție sau în solda funcției de bază! (fidelitate, confidențialitate etc).
  • Pentru calculul pensiei, mai întâi se alege anul vizat. Prin această alegere se modifică automat și elementele anterioare din formular, care determină baza de calcul.
  • După introducerea elementelor de calcul procentual al pensiei (vechime, PS, OMM), se introduce pensia brută actuală (2017, indexată), formularul afișând cuantumul pensiei și diferențele brute cuvenite pe perioada de calcul aleasă, dar neacordate.
  • Ulterior, doar prin alegerea altei etape (an), rezultatele de mai sus se vor modifica automat, corespunzător opțiunii.
micutzul
Vizitator
micutzul

Nu va lasati amagiti. Ministerul lucreaza impotriva militarilor fiindca Les e unul din initiatorii legii cu tot cu coeficientii de mizerie cat si cu art. 40.
Acesti indivizi nu pot sa inteleaga clar ca pensiile militare NU sunt pensii speciale ?
Nu o credeti pe Olgutta. Daca ne lasam pacaliti ne vor pacali tot timpul. Sa fie respectata L223.
Voi aveti conducere centrala ? Sau numai pentru zile festive ?

Iulius
Abonat
Iulius

Este foarte interesant de cunoscut dacă la eventuala recalculare a pensiilor militare, in 2023, cum vor fi avute in vedere procentele sporurilor si îndemnizațiilor, dat fiind faptul ca majoritatea sunt diminuate prin noul proiect de lege a salarizării unice, fata de cele acordate in perioada de după 2010. Normal ar fi sa le păstreze așa cum pensionarul le avea in cel șase luni alese pentru stabilirea cuantumului pensiei si cum de altfel s-a procedat si in cazul colegilor pensionați anterior anului 2010, cărora la recalcularea pensiilor s-au folosit strict valorile si procentele de atunci, cu mult mai mici procentual si… Citește mai mult »

Nicu G.
Vizitator
Nicu G.

Sunteți cel mai tare blog! Indiferent ce spun unii sau alții care,întradevăr,au și ei dreptate în felul lor.Asta nu înseamnă că d-voastră,adminul acestui site,sunteti vinovat de ce fac unii șefi care locuiesc unde se întoarce ceasul.
Toată stima si considerația mea și nu fiți supărat pe cei care nu știu să critice pe cine trebuie,sau mai ales unde trebuie!
Să auzim numai de bine!

mos alecu
Vizitator
mos alecu

Incepind cu 01.07.17 stabilirea (calcularea) soldelor se va face dupa urmatorul „algoritm” (a se citi , cu picioarele in apa rece , art.37 si , mai ales , art.38 din proiectul de lege): – se va calcula solda functiei de baza (SF+SG+Gradatii+SComanda) pentru anul 2022 —- cu elementele din noua lege ; cu „relatiile” dintre elemente conform noii legi —- aceasta solda a functiei de baza (SFB/2022) va fi folosita NUMAI pentru a vedea cind (in perioada iul.2017-dec.2022) SFB-ul „vechi” va atinge noua valoare – se va calcula solda dupa „principiile” actuale (cele din l.138/1999) —- SF din l.138/1999 majorata… Citește mai mult »

mos alecu
Vizitator
mos alecu

In ian 2018 se va relua procedura de stabilire/calculare a SFB „nou” (SFB/2018) cu urmatoarele precizari : – SF/iul.2017 se majoreaza cu 25% si rezulta SF/2018 – „sporurile” se vor calcula prin raportare la SF/2018 – calculele se vor „desfasura” conform algoritmului prezentat pentru iulie 2017 – daca SFB/2018 este mai mare ca SFB/2022 … se limiteaza la SFB/2022 Din 2019 pina in 2022 vor interveni urmatoarele – pentru fiecare an se va stabili SF (SF/2019 , SF/2020 , SF/2021 , SF/2022) —- se va calcula diferenta SF/2022 – SF/2018 —- cite 1/4 din aceasta diferenta se va adauga anual… Citește mai mult »

mos alecu
Vizitator
mos alecu

In orice caz … chestia cu „sporurile” va lovi (mai ales) in cei cu sporuri multe si mari … Oricind se va trece la raportarea „sporurilor” la SF (nu la SFB) „treaba” va produce micsorarea soldei lunare … A doua „lovitura” va veni cind (din 2023 ??) se va „practica” limitarea sporurilor la 30% din SFB … Deci … prima „lovitura” (trecerea la raportarea la SF) se va produce in 2018 , iar a doua (limitarea sporurilor) se va produce in 2023 … Daca , in 2018 , se va continua raportarea la SFB … atunci ambele lovituri se vor… Citește mai mult »

Ghimbir
Vizitator
Ghimbir

Apreciez in mod deosebit programul privind calculul pensiilor militare la o eventuala actualizare ca urmare a aplicarii LSU,insa va supun atentiei urmatoarele nedumeriri: 1. La solda de grad nu exista posibilitatea valorificarii diferentei dintre solda de grad avuta la tRecerea in rezerva si solda gradului imediat superior, pentru cei care au beneficiat de aceasta; 2. La art.60(4) din Lg.223/2015 se pevede ca in anul in care este posibila aplicarea ambelor posibilitati de actualizare a pensiilor militare (prevazute la art.59(1) si,respectiv,60(1) din lege), se aplica cea mai avantajoasa dintre ele si,in niciun caz ambele! In acest context mai este aplicabila indexarea… Citește mai mult »