Actualizarea, la anul!

COMUNICAT DE PRESĂ AL CASEI DE PENSII SECTORIALĂ A MApN din 06.07.2017

„1. În data de 27.06.2017 a fost publicată în Monitorul clepsidraOficial al României, Partea I, nr. 487/2017, Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, în care se stipulează faptul că începând cu data intrării în vigoare a acestui act normativ (30.06.2017), cuantumul brut al soldelor de funcție ale cadrelor militare în activitate și soldaților și gradaților profesioniști se majorează cu 15%.

2. Potrivit prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad şi/sau solda de funcţie ale militarilor în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

3. În acest moment, Casa de pensii sectorială a MApN se află în plin proces de recalculare a pensiilor militare de stat. Până la această dată au fost recalculate aprox. 63.000 pensii, în conformitate cu dispozițiile art. 109 și art. 110 din Lege, ceea ce reprezintă aprox. 83% din totalul de 76.087 pensionari aflați în plată la 01.01.2016, fiind procesate și aprox. 38.000 de Fişe cu locurile de muncă, emise în temeiul dispozițiilor art. 11 alin. (3) din aceeași lege.

4. În prezent, la nivelul Ministerului Apărării Naționale și Casei de pensii sectoriale se iau toate măsurile, din punct de vedere metodologic și informatic, pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art. 60 alin. (1) și (3) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Precizăm că, în anul în care pot fi aplicate atât prevederile referitoare la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat, cât şi cele privitoare la actualizarea acestora, se aplică dispoziţiile cele mai favorabile. Astfel, în cazul beneficiarilor ale căror cuantumuri ale pensiilor actualizate (fără indexări) vor depăși cuantumul aflat în plată, aceștia vor primi diferențele legale.

Nu în ultimul rând, dorim să subliniem că actualizarea pensiilor militare de stat este o etapă ulterioară recalculării acestora, proces planificat a fi finalizat înaintea termenului prevăzut de lege, respectiv 31.12.2017.”

Casa de pensii a Ministerului Apărării Naționale

CONCLUZII PUȚINE, DAR CLARE

  1. „Pensii actualizate (fără indexări)” înseamnă că simularea la nivelul guvernului privind cuantumul procentual al măririi soldelor de funcție a urmărit, în mod vădit, stabilirea acelei valori care să nu producă nicio mărire pensiilor militare!
  2. Chiar dacă, din calcule teoretice, ar rezulta, pe ici-pe colo, o mărire de 1-2% a pensiilor brute, s-a aplicat și măsura de rezervă, cea a actualizării în 2018, când se știe mai mult ca sigur că Legea 223 nu va mai exista. Poate nici în noiembrie. Și nici art.60, normal! Povestea cu terminarea recalculării înainte de 31 decembrie e.. ispiresciană.

Bravo, stimabililor!

Marian Vasile
Vizitator
Marian Vasile

Pentru ca nu am inteles in mod foarte clar aceasta problematica doresc sa va intreb urmatoarele:
– acest calcul, privind majorarea cu 15%, incepand cu ce data isi face efectele? ma refer la pensii si/sau salarii/solde.
– in acest calcul cum vor fi luate sau nu indexarile cu 5%/5,25% a pensiilor? nu imi este clar daca se includ in calcul sau nu indexarile din 2016/2017, seprat sau prin cumul.
– ce legatura are terminarea recalcularii cu aplicarea indexarii?
– sper (!) ca nu vor astepta ca sa fie recalculate pensiile pentru a majora veniturile din armata.

comandorul
Vizitator
comandorul

Bună ziua stimate Domn,
Ieri raspunsul dumneavoastra a sunat foarte frumos si-l redau intocmai la intrebarea mea cu ce procent va creste pensia mea dupa actualizarea SF cu 15%:
”Buna ziua
1.58%, dacă nu se include indexarea pe 2016, și 6.67%, dacă se include.
Puteți verifica aici http://xpm.ro/efectul-maririi-soldei-de-functie/ , introducând 6% la „g) Alte elemente (sporuri,compensatii, indemnizatii)” și OMM 15%.
Numai bine”
Acum cu acelasi respect va intreb dupa acest comunicat alambicat al Casei de pensii sectoriale a MApN cu cat va creste pensia luand in calcul ca am „prins”cele doua indexari pe 2016 (specificata si in Decizie) si 2017.
Sincere multumiri.

Stefan Marian
Vizitator
Stefan Marian

Dl.Admin.
Am o intrebare care nu am reusit sa-I gasesc raspunsul si cred cu convingere ca dumneavoastra fiind expert pe domeniu ma puteti ajuta.
Concret, daca cu ocazia intrarii in vigoare a legii L152/2017 si implicit a actualizarii pensiilor militare(ca urmare a mariri soldei de functie) nu ar fi normal sa se actualizeze la data de 01.07.2017 si celelalte elemente?(de exemplu elementele de la punctul g.-ca si procentaje ma refer, pentru ca in timp ele au avut alte valori.Va multumesc anticipat.

Liviu PO
Vizitator
Liviu PO

Cu tot respectul ,eu am inteles din comunicatul Casei ca „indexari” se refera la pluralul „indexarea” pensiilor… Prin urmare trebuie sa primim la actualizare cele 15 procente,fara indexarea din anul 2017,dar cu indexarea din 2016. De asemenea, deoarece primim pensia luna la luna ,in luna iulie trebuie sa primim si diferenta pentru luna iunie. „Precizăm că, în anul în care pot fi aplicate atât prevederile referitoare la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat, cât şi cele privitoare la actualizarea acestora, se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.” Din fragmentul citat mai sus din comunicat este limpede ca „anul” se refera la… Citește mai mult »

Ionel
Vizitator
Ionel

Buna ziua, domnule administrator ati afirmat catre sfarsitul materialului, ca sunt sanse mari ca Legea 223/2015 sa nu mai existe din 2018. Cu ce credeti ca o vor schimba ? Cu alta lege a pensiilor militare sau vom trece iar pe contributivitate, adica vom reveni la pensiile pe care le-am avut inainte de Legea 223/2015…?….In situatia asta cum se va proceda cu dreptul de pensie castigat ? Ramane in plata cuantumul mai avantajos ? Nu stiu ce sa mai inteleg, mi se pare noaptea mintii, nu mai exista nici un fel de predictibilitate, de la o zi la alta ne… Citește mai mult »

Misu
Vizitator
Misu

Cui folosește să existe 46 de organizații ale militarilor în rezervă? Dacă nu se unesc, veșnic o să fim bătaia de joc a politicienilor. Eu știu că e greu că unii să renunțe să fie șefi, să aibă autoturism de serviciu,sedii de la MApN,dar astfel ne furam căciulă.