Actualizarea, la anul!

COMUNICAT DE PRESĂ AL CASEI DE PENSII SECTORIALĂ A MApN din 06.07.2017

„1. În data de 27.06.2017 a fost publicată în Monitorul clepsidraOficial al României, Partea I, nr. 487/2017, Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, în care se stipulează faptul că începând cu data intrării în vigoare a acestui act normativ (30.06.2017), cuantumul brut al soldelor de funcție ale cadrelor militare în activitate și soldaților și gradaților profesioniști se majorează cu 15%.

2. Potrivit prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad şi/sau solda de funcţie ale militarilor în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

3. În acest moment, Casa de pensii sectorială a MApN se află în plin proces de recalculare a pensiilor militare de stat. Până la această dată au fost recalculate aprox. 63.000 pensii, în conformitate cu dispozițiile art. 109 și art. 110 din Lege, ceea ce reprezintă aprox. 83% din totalul de 76.087 pensionari aflați în plată la 01.01.2016, fiind procesate și aprox. 38.000 de Fişe cu locurile de muncă, emise în temeiul dispozițiilor art. 11 alin. (3) din aceeași lege.

4. În prezent, la nivelul Ministerului Apărării Naționale și Casei de pensii sectoriale se iau toate măsurile, din punct de vedere metodologic și informatic, pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art. 60 alin. (1) și (3) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Precizăm că, în anul în care pot fi aplicate atât prevederile referitoare la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat, cât şi cele privitoare la actualizarea acestora, se aplică dispoziţiile cele mai favorabile. Astfel, în cazul beneficiarilor ale căror cuantumuri ale pensiilor actualizate (fără indexări) vor depăși cuantumul aflat în plată, aceștia vor primi diferențele legale.

Nu în ultimul rând, dorim să subliniem că actualizarea pensiilor militare de stat este o etapă ulterioară recalculării acestora, proces planificat a fi finalizat înaintea termenului prevăzut de lege, respectiv 31.12.2017.”

Casa de pensii a Ministerului Apărării Naționale

CONCLUZII PUȚINE, DAR CLARE

  1. „Pensii actualizate (fără indexări)” înseamnă că simularea la nivelul guvernului privind cuantumul procentual al măririi soldelor de funcție a urmărit, în mod vădit, stabilirea acelei valori care să nu producă nicio mărire pensiilor militare!
  2. Chiar dacă, din calcule teoretice, ar rezulta, pe ici-pe colo, o mărire de 1-2% a pensiilor brute, s-a aplicat și măsura de rezervă, cea a actualizării în 2018, când se știe mai mult ca sigur că Legea 223 nu va mai exista. Poate nici în noiembrie. Și nici art.60, normal! Povestea cu terminarea recalculării înainte de 31 decembrie e.. ispiresciană.

Bravo, stimabililor!

Marian Vasile
Vizitator
Marian Vasile

Pentru ca nu am inteles in mod foarte clar aceasta problematica doresc sa va intreb urmatoarele:
– acest calcul, privind majorarea cu 15%, incepand cu ce data isi face efectele? ma refer la pensii si/sau salarii/solde.
– in acest calcul cum vor fi luate sau nu indexarile cu 5%/5,25% a pensiilor? nu imi este clar daca se includ in calcul sau nu indexarile din 2016/2017, seprat sau prin cumul.
– ce legatura are terminarea recalcularii cu aplicarea indexarii?
– sper (!) ca nu vor astepta ca sa fie recalculate pensiile pentru a majora veniturile din armata.

Admin
Vizitator
Admin

Atât pentru soldele activilor, cât și pentru pensii, aplicarea majorării se face cu luna iulie. Pentru pensii nu se vor lua în calcul indexările. În comunicat este clară formularea „pensiilor actualizate (fără indexări)”, iar indexările au fost două – pe 2016 și pe 2017. Așadar, pensia actualizată se calculează la nivelul anului 2016, fără nicio indexare. Pensia actualizată se va compara cu pensia în plată în 2017 (indexată). Dacă cea actualizată va fi mai mare, pensionarul va primi diferența. Recalcularea nu are de-a face cu actualizarea, numai că nu vor să se apuce de alt lucru până nu-l termină pe… Citește mai mult »

gh urse
Vizitator
gh urse

Domnule Admin, vedeti ca este vorba de indexarea din anul in care are loc actualizarea, adica cea din 2017, nu si cea din 2016. Adica nu se ia in calcul 5,25%. Rezulta clar din text si este si legal.

Admin
Vizitator
Admin

Pentru cea din 2017 argumentează cu textul legii, dar mai jos găsim formularea clară: „ale căror cuantumuri ale pensiilor actualizate (fără indexări)”, nu „…(fără indexare)”, cum ar fi trebuit spus dacă se referea numai la o indexare – cea din 2017. Or, „indexări” înseamnă două.

gh urse
Vizitator
gh urse

Eu cred ca ati inteles. Pana la urma, este un comunicat care nu poate sa exceada legii. Dupa parerea mea este si corect formulat, chiar daca foloseste pluralul la „indexare”, pentru ca, dupa ce face precizarea cu aplicarea dispozitiilor mai favorabile, incepe fraza urmatoare cu „astfel” , dezvoltand, iar precizarea se refera la situatia cand in acelasi an are loc si indexare, si actualizare. Nu vi se pare ca este destul de clar?

Admin
Vizitator
Admin

Opinia asupra eliminării indexării pe 2016 mi-am exprimat-o demult, afirmând că nu ar fi corectă și, probabil, nici legală. Dacă am insistat pe corectitudinea textului, am făcut-o pentru că știu că există și această variantă luată în calcul, iar dacă tăcem, suntem luați de proști. Așa că, lăsați-mă să nu mi se pară destul de clar. Unii pricep mai greu.

Catalin
Vizitator
Catalin

Buna ziua
Dle admnistator, de ce considerati ca aceasta minunata actualizare trebuie sa astepte finalizarea procesului de recalcurae a tuturor pensiilor? Poate fi interpretata si in sensul clar ca nu pot fi actualizate decat pensiile recalculate. Pe de alta parte spuneti ca Legea 223 nu va mai exista si normal cu toate articolele ei. Nu am auzit de o propunere normativa concreta in acest sens in afara de declaratiile ministrului muncii care zice si ea.
Faceti o treaba minunata si extrem de argumentata. Multumesc

Admin
Vizitator
Admin

Bună ziua și vă mulțumesc și eu! Din punct de vedere tehnic, n-ar trebui să aștepte. Nici nu cred că nealocarea bugetară ar fi motiv de poticnire, pentru că „efortul” ar fi nesemnificativ. Probabil, CPS a considerat că nu e corect ca unii să beneficieze până acum de două măriri (recalcularea și actualizarea), după caz, iar alții de nici una. Poate fi și o măsură de administare, de gestiune a bazelor de date, de infrastructură, nu știu. Explicația din comunicat e cam seacă și, de aceea, neconvingătoare. Actualizarea trebuie să se aplice tuturor celor pensionați înainte de intrarea în vigoare… Citește mai mult »

Barabas
Abonat
Barabas

Dupa umila mea parere, ar fi prima oara cand ”mania proletara” i-ar face pe politicieni, indiferent de spectrul politic, ca sa zic asa, deci indiferent ca sunt sau nu la putere, sa-si ia singuri cascavalul de la gura. Si doar stim ce gura mare si nesatula au. Pai ce se intampla atunci cu pensiile cu adevarat speciale, adica cele… ale ”alesilor”? Ca n-or fi atat de nemernici incat pe ale lor sa le pastreze, desfiintand in schimb tocmai pensiile militare de stat – alba neagra cu care se joaca de atata timp, intr-un mod ilogic si absurd, pe nervii tuturor… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Cașcavalul lor nu și-l vor lua de la gură. Tehnica liberalo-stalinistă e simplă: ca să-mi păstrez eu pensia specială recent inventată, le mai dau și altor 10 categorii același drept, pe al meu îl redenumesc, iar pe celelalte 10, la care se adaugă cele mai vechi – ocupaționale, le înfierez și le supun judecății proletare. Și fiindcă vox populi înseamnă vot, îi fac pe plac. Astfel, vox populi mulțumită, eu mulțumit…

Dumitru
Vizitator
Dumitru

Indexari=rata inflatiei plus 50% din crestereaSMB. Nu cred ca se refera si la 2016.Daca anul acesta era si ceva la rata inflatiei,problema era mai clara.Sau se putea formula fara posibilitatea de a interpreta.Parerea mea.

Admin
Vizitator
Admin

Categoric, formularea putea fi clară!

comandorul
Vizitator
comandorul

Bună ziua stimate Domn,
Ieri raspunsul dumneavoastra a sunat foarte frumos si-l redau intocmai la intrebarea mea cu ce procent va creste pensia mea dupa actualizarea SF cu 15%:
”Buna ziua
1.58%, dacă nu se include indexarea pe 2016, și 6.67%, dacă se include.
Puteți verifica aici http://xpm.ro/efectul-maririi-soldei-de-functie/ , introducând 6% la „g) Alte elemente (sporuri,compensatii, indemnizatii)” și OMM 15%.
Numai bine”
Acum cu acelasi respect va intreb dupa acest comunicat alambicat al Casei de pensii sectoriale a MApN cu cat va creste pensia luand in calcul ca am „prins”cele doua indexari pe 2016 (specificata si in Decizie) si 2017.
Sincere multumiri.

Admin
Vizitator
Admin

Bună ziua,
Comunicatul specifică „fără indexări”. Deci, 1.58%.
Cu respect!

Ifrim
Vizitator
Ifrim

Mi-e rau ,nu ma simt bine, aprinde lumanarea!

Admin
Vizitator
Admin

Dacă aveți motive să mă ironizați, puteți fi mai explicit…

Ifrim
Vizitator
Ifrim

Am mizat pe simtul umorului d-stra!Aveti deasupra, procentul de 1,58 ca marire ceace este insignifiant. Reactia mea a fost LA ACEL procent!Respectele mele!

Admin
Vizitator
Admin

Chiar am avut o reținere la reacția… funebră. M-am liniștit 🙂

Stefan Marian
Vizitator
Stefan Marian

Dl.Admin.
Am o intrebare care nu am reusit sa-I gasesc raspunsul si cred cu convingere ca dumneavoastra fiind expert pe domeniu ma puteti ajuta.
Concret, daca cu ocazia intrarii in vigoare a legii L152/2017 si implicit a actualizarii pensiilor militare(ca urmare a mariri soldei de functie) nu ar fi normal sa se actualizeze la data de 01.07.2017 si celelalte elemente?(de exemplu elementele de la punctul g.-ca si procentaje ma refer, pentru ca in timp ele au avut alte valori.Va multumesc anticipat.

Admin
Vizitator
Admin

Da, așa se și face. Mărirea soldei de funcție atrage automat mărirea proporțională a celorlalte elemente salariale din baza de calcul a pensiei, pe care le determină. Însă, această mărire se aplică la nivelul anului 2016, fără a ține cont de indexările din cei 2 ani, motiv pentru care pensia actualizată este nesemnificativ mai mare decât pensia în plată, pe 2017, indexată.
Cu respect!

Stefan Marian
Vizitator
Stefan Marian

Va multumesc pentru raspuns, acest lucru il stiam dar cred ca nu m-am exprimat destul de clar ca sa ma puteti intelege.
Va dau un exemplu: -la nivelul anului 2008 procentele pentru specialist de clasa erau 6-8-10.In anul 2016 cred ca sunt alte procente.La fel cu sporul pentru confidentialitate.
Intrebare:La actualizare vor fi aplicate noile procentaje, sau nu?

Admin
Vizitator
Admin

Am înțeles acum, asta e cu totul altceva. Potrivit Ordinului M.25/2015, ca și în cazul recalculării, actualizarea oricărui element salarial are în spate o sumă de bani ce a fost primită de cel în cauză, în soldă. Ea a fost exprimată printr-un procent în urma raportării fie la solda de funcție, fie la solda de bază. Or, acest procent nu poate fi mărit prin actualizare, pentru că suma primită în soldă nu se poate modifica. Deci, nu se poate acorda ceva ce nu are corespondent, în aceeași măsură, în solda primită când era activ. Deocamdată, aceasta este paradigma acestei legi,… Citește mai mult »

Stefan Marian
Vizitator
Stefan Marian

Va multumesc pentru raspuns, am inteles perfect si va apreciez pentru tot ceea ce faceti pentru buna informare a pensionarilor.
Cu stima!

Admin
Vizitator
Admin

Și eu vă mulțumesc!

comandorul
Vizitator
comandorul

Stimate Domn,Fara modestie cu siguranta NU exista mementan un site atat de prompt,la obiect si precis pentru nelamuritii in pensii militare decat cel al d-vs.Am doua intrebari:
1.Din raspunsul de mai sus sa inteleg ca diferenta nesemnificativ mai mare decat pensia in plata se acorda din 01.02.2016?
2.Vreau sa redirectionez 2% din impozit catre ANCMRR Campia Turzii.Se mai poate acum?
Cu stima!

Admin
Vizitator
Admin

Mulțumim frumos!
Nu, plata se acordă începând cu iulie 2017, odată cu mărirea SF. Doar calculul a presupus întoarcerea la „origini”, că numai așa se putea pierde grosul pe drum.
Vă mulțumesc pentru intenție, anul acesta nu se mai poate, declarațiile se depun până spre sfârșitul lunii mai.
S-auzim de bine!

Liviu PO
Vizitator
Liviu PO

Cu tot respectul ,eu am inteles din comunicatul Casei ca „indexari” se refera la pluralul „indexarea” pensiilor… Prin urmare trebuie sa primim la actualizare cele 15 procente,fara indexarea din anul 2017,dar cu indexarea din 2016. De asemenea, deoarece primim pensia luna la luna ,in luna iulie trebuie sa primim si diferenta pentru luna iunie. „Precizăm că, în anul în care pot fi aplicate atât prevederile referitoare la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat, cât şi cele privitoare la actualizarea acestora, se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.” Din fragmentul citat mai sus din comunicat este limpede ca „anul” se refera la… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Eu sper ca realitatea să cuprindă indexarea din 2016, așa cum e firesc. Mai sper că e o simplă coincidență faptul că în toamnă se preconizează și finalizarea recalculărilor, și dispariția Legii 223, mai sper că și în viitoarea lege a pensiilor va mai exista soldă de funcție, că altfel, actualizările, și cea de acum, și cele determinate de LSU, nu vor mai avea obiect.
Cu respect!

Ionel
Vizitator
Ionel

Buna ziua, domnule administrator ati afirmat catre sfarsitul materialului, ca sunt sanse mari ca Legea 223/2015 sa nu mai existe din 2018. Cu ce credeti ca o vor schimba ? Cu alta lege a pensiilor militare sau vom trece iar pe contributivitate, adica vom reveni la pensiile pe care le-am avut inainte de Legea 223/2015…?….In situatia asta cum se va proceda cu dreptul de pensie castigat ? Ramane in plata cuantumul mai avantajos ? Nu stiu ce sa mai inteleg, mi se pare noaptea mintii, nu mai exista nici un fel de predictibilitate, de la o zi la alta ne… Citește mai mult »

Admin
Vizitator
Admin

Bună ziua,
Atâta timp cât în fiecare zi auzim în media, „din surse guvernamentale”, că se lucrează de zor la legea unitară a pensiilor, care va intra în vigoare din toamnă, concluzia se poate contura. Nu știu ce se va schimba, nu știu ce va însemna „unitară”: același mod de calcul sau numai aceeași lege, dar cu nuanțe sectoriale. Văd că proletarii cer contributivitate, otova. Prim-ministrul a zis că nu vor fi tăieri bruște, dar asta înseamnă că vor fi. De unde sau de la cine, din baza de calcul viitoare sau din pensiile în plată, nu știu.
Să auzim de bine!

Liviu PO
Vizitator
Liviu PO

Doamna Ministru Olguta se leaga la cap fara sa o doara si isi face o gramada de dusmani. E foarte simpla rezolvarea.Legislatia ramane la fel,dar: 1.Numitorul fractiei care da punctajul anual sa fie 30 in loc de 35 pentru a nu mai fi egale pensiile cu contributie minima de 15 ani cu cele minim garantate.E suficient ca prin 263 au marit stagiul complet la 35 de ani si varsta la 65… 2.Impozitarea cu 99,99%, prin modificarea Codului fiscal, a sumelor din pensii care depasesc sa spunem 7000 de lei,sau ce suma le convine din datele statistice:3000,10000 etc. 3.renuntarea de indata… Citește mai mult »

Misu
Vizitator
Misu

Cui folosește să existe 46 de organizații ale militarilor în rezervă? Dacă nu se unesc, veșnic o să fim bătaia de joc a politicienilor. Eu știu că e greu că unii să renunțe să fie șefi, să aibă autoturism de serviciu,sedii de la MApN,dar astfel ne furam căciulă.

Admin
Vizitator
Admin

Teoretic, ar folosi militarilor în rezervă. Dar dacă ceea ce-i desparte nu sunt criterii obiective de organizare, ci orgoliile sau scopurile politice, atunci e rău și nu poate exista unitate, nici conjuncturală măcar, în situații în care se impune așa ceva. Înțeleg apropo-ul dvs. și nu spun că nu aveți dreptate, dar mai corect și util ar fi și pentru ceilalți șefi să obțină drepturi similare, atâta timp cât există reprezentativitate asupra unui segment de rezerviști în ce privește apărarea drepturilor legale a acestora.