Actualizarea bazei de calcul. Dintre „scăpările softului”.

În măsura în care primesc informații oficiale (inclusiv prin copii ale unor documente personale) despre modul de aplicare a actualizării bazei de calcul pentru stabilirea dreptului de pensie în anul 2018, în concordanță cu prevederile art.28 din Legea 223/2015, voi publica aici concluziile asupra neajunsurilor/erorilor constatate, dar și sfaturile pe care le consider că ar putea fi de ajutor celor care sunt sau vor fi în situația pensionării. Constatările pot să nu aibă caracter general, însă este bine să fie avute în vedere.

  1. Nu sunt actualizate cu 25% sumele aferente sporului „Majorări pentru activitățile desfășurare în zilele de repaus săptămânal” [CPS a MAI: 2 cazuri].
  • Efecte: dacă este vorba de sume importante, aplicarea asupra acestora a cotelor de contribuții și impozit din 2018 (41,5%) determină o diminuare semnificativă a salariului net.
    • de exemplu, sporul mediu fără 25%: brut 1000, net 585; în loc de: brut 1250, net 731; adică o pierdere la pensia netă de 146 lei, datorată numai acestuia.
  • Sporul apare în tabelul de la punctul 7  – Situația salariilor lunare – din Fișa de pensionare la două poziții:  prima este cea care are atașată și procentul (ponderea) în baza căruia a fost calculat, iar a doua, în care suma cuprinde majorările cu 10% – potrivit Legii 293/2015 – și cu 25% – potrivit Legii 153/2017. Verificați, pe o lună sau pe mai multe,  dacă suma de pe ultima poziție este rezultatul înmulțirii celei de pe prima poziție cu 1,375.
ahanlep
Abonat
ahanlep

Care ar fi explicatia neactualizarii SDL din moment ce le-am muncit conform planificarii,fiind intr-un loc de munca cu flux continuu.Nu am muncit de luni pana vineri,ca apoi „sa ma cer sa lucrez SDL” pentru a-mi creste artizanal brutul majorat/realizat!???FF interesant:Paulimea sa faca servicii conform planificarii,ploua,ninge,rev,craciun,paste,rusalii,sfinti”,noi la birouri” ne umplem de invidie” de cati bani iau astia”ne punem apoi pe munca strasnic de se mira lumea si ne multumeste pentru bunastarea ce-o resimt in urma actiunilor noastre iar ,apoi,factorii de decizie se sesizeaza si suntem rasplatiti cu un „Oscar” de cate 40-60% di salariu (solda) pentru vesnica pomenire a meritelor noastre… Citește mai mult »